Om at overleve en renovering og undgå nedsmeltninger

| | ingen kommentarer

Det har været en lidt hård uge for mig, da jeg har haft besøg af håndværkere, som har udskiftet alle mine vinduer og døre.
Det er ikke første gang at min lejlighed bliver renoveret.
Sidste gang var i 2015, hvor jeg fik nyt tag. Til forskel fra tagrenoveringen, så undgik jeg mange nedsmeltninger fordi jeg var bedre forberedt og der blev taget mere hensyn til min autisme.

Forandringer kan føre til stress og nedsmeltninger

Når man er autist, kan en forandring som fx en renovering være meget stressende, da der sker et brud på de rutiner og forudsigelige rammer, man har brug for i hverdagen.
En forandring kan derfor udløse nedsmeltninger. Det gælder især, hvis den kommer pludseligt og man ikke har haft en chance for at forberede sig på forhånd.

Hvad er en nedsmeltning?

Da autisters stressniveau er højere end hos de såkaldt normale, så er vi også mere udsatte for nedsmeltninger.
En nedsmeltning opstår, når ens stressniveau er for højt og man koger over indeni.
Jeg har også tidligere beskrevet det som om at batterierne er tømte og man ikke kan klare mere. Man reagerer typisk ved at blive rasende, eller ved at fryse og lukke totalt ned.
Det er umuligt at forudsige reaktionen, da det er krybdyrshjernen (amygdala) der tager over og når det sker, så er vores handlemåder indskrænket til kæmp, flygt eller frys.

Som jeg indledte med at skrive, så kan forandringer, som fx en renovering føre til nedsmeltninger. Det afhænger meget af hvordan ens stressniveau er i forvejen og om forandringen har været planlagt på forhånd.

Store og små forandringer

Alle forandringer kan udløse nedsmeltninger. Det kan både være store som små.
Når det gælder de små forandringer som fx hvis der er udsolgt af mælk i supermarkedet, så må stressniveauet i forvejen være højt, da man selvfølgelig ikke nedsmelter, hvis man er i mentalt overskud.
De store forandringer er de værste, da de kan udløse en hel perlerække af nedsmeltninger. Man kan jo opleve flere nedsmeltninger i forbindelse med en renovering, eller flytning.

Hvad er store forandringer?

Det kan fx være følgende

  • Flytning
  • Renovering
  • Nyt job
  • Start på ny uddannelse

Uanset om det er en flytning, eller en renovering, så er det meget vigtigt som autist, at man er forberedt grundigt på forandringen, da det ofte er manglen på forudsigelighed og struktur, der udløser nedsmeltningen. Det er især de uventede hændelser, der trigger nedsmeltninger.

Med udgangspunkt i de 2 renoveringer, der har været af min lejlighed siden 2015, vil jeg beskrive de nedsmeltninger jeg oplevede og foreslå nogle strategier, man kan bruge til at undgå dem. Det er umuligt at undgå nedsmeltninger fuldstændigt, da virkeligheden nogle gange er uforudsigelig. Men det er muligt at gøre noget for at forebygge dem.

Da taget blev skiftet

Den første renovering var den værste, da den strækkede sig over flere dage og der oplevede jeg  mindst 3 nedsmeltninger. De første 2 var vredesnedsmeltninger og den tredje var en, hvor jeg reagerede ved at fryse.  Jeg vil i det følgende kort forklare, hvordan disse nedsmeltninger opstod og hvordan jeg oplevede dem.

1. Nedsmeltning: Vreden blev vækket

Den første nedsmeltning blev udløst i forbindelse med at håndværkerne satte stilladser op.
De kom pludselig en dag og satte stilladser op omkring ydermuren ved på lejlighed. Det var meget frustrerende for mig, da jeg ikke var blevet varslet præcist om hvornår de startede på mit hus.
Derfor klagede jeg til boligselskabet. Det fik jeg ikke meget ud. Tror ikke engang den byggeansvarlige svarede på min klage.

2. Nedsmeltning: Vandskade og trusler om aflivning af kat

Den anden nedsmeltning opstod i forbindelse med et voldsomt regnvejr, der forårsagede en vandskade i min lejlighed. Vandskaden opstod fordi håndværkerne ikke havde dækket taget ordentligt af efter det gamle var fjernet.
Det var ikke vandskaden som sådan, der udløste nedsmeltningen, men en konflikt med en anden beboer i den afdeling, jeg bor i.
Selvom jeg selvfølgelig blev meget urolig over at der pludselig dryppede vand ned fra loftet, så fik jeg håndteret det rationelt. Jeg ringede omgående til Skadeservice og anmeldte skaden og der kom en venlig mand og udbedrede skaden.

Trusselbrev fik bægeret til at flyde over

Det var den efterfølgende begivenhed, der udløste nedsmeltningen. En anden beboer i min afdeling havde smidt et brev i min postkasse, hvor vedkommende truede mig med at min kat ville blive aflivet fordi den gik over på hans grund.
Man må godt have husdyr i min afdeling, men de må vist ikke gå over på andres grund ifølge loven. Det havde aldrig været et problem før, men vedkommende var åbenbart blevet SÅ generet af at min kat altid gik over til ham om natten og lå på hans udendørs møbler. Så han valgte at smide et trusselsbrev i min postkasse og det gjorde mig rasende!
Jeg gik derfor direkte over og konfronterede ham med brevet og skældte ud. Jeg blev så gal, at jeg oplevede et totalt tab af kontrol og rystede i hele kroppen.
Jeg følte mig virkelig angrebet og gik derfor i kamp-mode.

Konflikt blev løst

Konflikten med denne beboer blev løst. Vi havde en formand i beboerforeningen som tog hånd om det og jeg var til et møde med den anden beboer, hvor vi fandt en løsning. Siden har der ikke været noget og min kat kunne gå frit rundt i kvarteret til den forsvandt et år efter, men det er en anden historie, som i må have til gode.

3. Nedsmeltning: Om at overleve i en krigszone

Den tredje nedsmeltning opstod, da arbejdet med taget stod på. Det var støjhelvede uden lige og det lammede mig fuldstændig. Jeg kunne ikke lave andet end at ligge i sengen i flere dage. Det føltes som om at min lejlighed blev udsat for et bombardement, der varede i flere timer og jeg kunne ikke gøre noget andet end at gemme mig under dynen.

Udskiftning af vinduer og døre

Den seneste renovering har været den letteste at komme igennem. Jeg har faktisk kun oplevet en nedsmeltning. Det skete i sidste uge, hvor formanden i afdelingsbestyrelsen samt en håndværker kom helt uventet ringede på min dør.
Min første reaktion efter at have åbnet døren var at udråbe “Jeg skal varsles på forhånd!”

Uventet besøg samt ændring af plan udløser nedsmeltning

Det var en panik reaktion, da jeg var bange for at de ville starte arbejdet omgående. Det var jeg slet ikke forberedt på. Jeg var blevet varslet i et brev om at de ville starte hos mig i uge 48, men de ringede på min dør i starten af uge 47. Derfor gik jeg i chok og reagerede ikke irrationelt.
Jeg havde kun lige åbnet døren og havde ikke engang sagt hej, eller givet dem en chance for at præsentere sit ærinde før jeg udbrød “Jeg skal varsles på forhånd!”
Formanden svarede umiddelbart efter, at jeg lige skulle tage og slappe af og lytte til det, de havde at sige.
Han sagde, at håndværkerne måske allerede kom dagen efter, så jeg skulle gå igang med at skrue alle persienner og gardiner ned samt flytte ting der stod tæt på muren.
Selvom jeg blev meget stresset over den nye situation, som jeg ikke var forberedt på, så gik jeg igang med at udføre den opgave jeg havde fået.
De kom dog ikke næste dag, eller en af de følgende dage i den uge.

Den oprindelig plan for opstart af arbejdet blev fastholdt

De kom først mandag morgen i uge 48, som var den uge, der var varslet i brevet, som jeg fik inden projektet startede. Så den oprindelige plan blev fastholdt og det passede mig fint, da jeg var forberedt på, at det kom om mandagen. Jeg var stået tidligt op, havde fået tøj på var ved at spise havregrød, da de kom lidt i 8.

Besøgte nabo imens vinduer blev skiftet

Jeg havde aftalt med min nabo, at jeg kunne gå ind til hende, når de kom. Jeg er meget lydfølsom og jeg vil ikke kunne holde ud at være i en lejlighed, når der går håndværkere rundt og arbejder. Det vil simpelthen stresse mig for meget. Da jeg også har en kanin som jeg skulle holde lidt øje med var den bedste løsning for mig at opholde mig hos naboen imens arbejdet stod på.

Vi snakkede om gamle dage

Min nabo er en venlig gammel kone på over 80, så vi fik derfor en snak om gamle dage. Historie er en af mine interesser. Hun fortalte om dengang hun var ung og man måtte tilpasse sig for at overleve. Der var der ikke noget, der hed autisme. Selvom der også fandtes autister dengang, så blev de typisk diagnosticeret som åndsvage og blev smidt på en institution. Her blev de passiveret ved fx at blive lænket fast til radiatorer og så kunne de sidde der og kukkelure det meste af dagen.
Så vi blev enige om at det var bedre for mig at leve idag, hvor man trods alt har langt bedre muligheder for at få sig et godt liv.

Tog ud at træne og kom hjem til nye vinduer og døre

Efter at have snakket med hende et par timer, tog jeg afsted til træning.
Jeg træner 2 til 3 gange om ugen, da det hjælper mig med at slappe bedre af og holder mit stressniveau nede. Det var et oplagt tidspunkt at tage ud at træne, så jeg kom væk fra al larmen.
Da jeg kom hjem fra træning var de ved at sætte den nye hoveddør i. De havde skiftet alle mine vinduer, så det værste var overstået og jeg kunne slappe af. Det beroligede mig også at få at vide at min kanin havde været rolig under arbejdet.

Det var slet ikke så slemt som jeg havde forventet

Jeg har næsten brugt det sidste halve år på at bekymre mig over projektet. Det viste sig at være spildt energi, da det ikke var så slemt som forventet. Jeg blev faktisk overrasket over, hvor hurtigt det gik og hvor hensynfulde og venlige håndværkerne var.
Da listerne skulle sættes på indenfor oplevede jeg fx at en håndværker advarede mig om at det kom til at larme lidt og spurgte om han skulle lukke dørene i gangen, som ligger mellem min stue og mit soveværelse, hvor jeg opholdt mig.

Det værste var overstået på en dag. Vinduer og døre blev udskiftet om mandagen. Sådan har det ikke været i alle boliger. Men formanden i min afdeling havde gjort dem opmærksom på mine behov og derfor havde de taget det særhensyn at skifte det hele på en gang.
Siden arbejdet startede i mandags, har der været mange uventede besøg af håndværkere, men det har ikke været slemt, da jeg var blevet varslet om at arbejdet strækkede sig over hele ugen.

Bekymringer = spildt energi

Jeg er glad for, at det værste er overstået nu. Det er selvfølgelig ærgerligt, at jeg har brugt så meget spildt energi og tid på at bekymre mig om noget, der viste sig at være mindre slemt end jeg havde regnet med. Jeg tror, det hænger sammen med mine erfaringer fra tagrenoveringen i 2015,  som varede længere tid og var betydeligt hårdere med hensyn til stress og nedsmeltninger.

Selvom det viste sig at være spildt energi energi at bekymre sig så meget, så kommer vi ikke udenom at mange autister faktisk bliver meget stresset over renoveringer, da de forudsigelige og trygge rammer forsvinder.
Så hvad kan man gøre for at forebygge stress og nedsmeltninger i forbindelse med en renovering?

Strategier til at forebygge stress og nedsmeltninger i forbindelse med en renovering

Her til slut vil jeg komme med nogle konkrete råd til, hvordan man kan forebygge nedsmeltninger i forbindelse med en renovering. Disse råd er udelukkende baseret på mine erfaringer og jeg garanterer naturligvis ikke, at de kan hjælpe andre. Men i og med, at de har hjulpet mig, så er det sandsynligt, at de også ville kunne hjælpe andre.

1. Få en plan for, hvornår de starter arbejdet

Det er nok det vigtigste råd. Sørg for at have en plan for, hvornår de kommer og hvad der sker.
De skal varsle på forhånd om hvornår de starter arbejdet. I det brev, som jeg fik fra boligselskabet stod der hvilken uge de startede hos mig. Det var vigtigt for mig at vide, så jeg kunne forberede mig og det har skånet mig for stress og nedsmeltninger.

2. Hvis du bor til leje, så tal med afdelingsbestyrelsen og fortæl om dine udfordringer.

Jeg er så priviligeret, at de kender mig herude og tager hensyn til mine udfordringer. De ved, at jeg er lydfølsom og bliver meget urolig, når der sker forandringer. Det er ikke kun fordi jeg har fortalt dem om mine udfordringer, men også fordi de lært mig godt at kende igennem årene.

3. Tal med håndværkerne.

Håndværkere er generelt meget flinke og hensynsfulde mennesker, der gerne vil give sine kunder en god service. Man skal selvfølgelig ikke fortælle hele sin livshistorie, da de er kommet for at arbejde, men man kan kort fortælle dem om de udfordringer man har fx med høje lyde.

4. Ophold dig ikke for meget i hjemmet imens arbejdet står på

Hvis du som jeg blive meget stresset over høje lyde og mennesker, der går frem og tilbage, så er mit råd, at man finder et andet sted at opholde sig. Jeg havde en aftale om at gå ind til min nabo imens arbejdet stod på og det fungerede godt. Jeg tog også senere ud at træne og kom hjem til et hjem med nye døre og vinduer.
Jeg var lidt nervøs for at efterlade mit hjem helt åbent, men håndværkere piller altså ikke ved ens ting og der kommer ikke uvedkomne ind imens arbejdet står på. Det skal de nok holde øje med, da de har ansvaret.

5. Støjreducerende hørebøffer

Hvis du vil opholde dig i hjemmet imens arbejdet står på, så brug støjreducerende hovedtelefoner, eller høreværn, så du beskytter dig mod støjen.

6. Undgå bekymringer

Som jeg tidligere har slået fast, er bekymringer spildt tid. Vi bruger en masse energi på at bekymre os om noget vi ikke kan kontrollere. Når bekymringerne kommer frem, så skriv dem ned på papir, vurder om der er hold i dem samt overvej løsninger. Man kan også vende dem med sin bostøtte/hjemmevejleder, eller andre i ens netværk.
Fx var jeg bekymret over om det var ligeså slemt at få skiftet vinduer og døre, som det var at få skiftet taget. Det beroligede mig meget at snakke med min bostøtte og andre personer i mit netværk om det, da de kunne fortælle mig, at det kun tog en dag at få skiftet vinduer og døre.

7. Fokuser på det gode ved en renovering

Man renoverer en bolig for at forbedre den.
For mit vedkommende er de nye 3 lags vinduer støjdæmpende, så jeg undgår den værste støj fra vejen.
Jeg bor nok en 50 – 100 meter fra en meget trafikeret vej og der er særligt meget støj i myldretrafikken om morgenen og eftermiddagen, så det er dejligt at få den dæmpet.  Desuden er de nye vinduer betydeligt mere tætte og der slipper mindre varme ud.

Sidst men ikke mindst vil jeg opfordre til, at man passer på sig selv. Det er umuligt at undgå forandringer. De kommer uanset om man ønsker det, eller ej.  Man kan dog undgå at udsætte sig selv for en del stress og nedsmeltninger ved at være godt forberedt og have nogle strategier til at håndtere stress.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden