Nem vegetar pizza med artiskok, champignon og oliven

| | ingen kommentarer

Dette er min opskrift på en nem vegetar pizza med artiskok, som smager fantastisk og er en fryd for øjet med dens mange flotte farver. Den er nem fordi jeg bruger artiskokhjerter på dåse. Jeg er doven og gider ikke besværet med at tilberede artiskokkerne selv.
Det mest besværlige i denne opskrift er, at den kræver en del forberedelse og planlægning.


Det første, vi skal gøre er at lave pizzadejen og tomatsaucen, som skal smøres på bunden af dejen. Man kan selvfølgelig købe færdig pizzadej og tomatsauce, men jeg synes, det smager meget bedre, hvis man laver det selv.

Fundamentet for en god pizza er en god pizzabund og en lækker tomatsauce

Man kan ikke lave en god pizza uden at lave en god pizzabund og en lækker tomatsauce først.
Jeg bruger en langtidshævet pizzadej i denne opskrift, da jeg synes, at det giver den bedste bund. Desuden slipper jeg for at ælte dejen, så jeg kan bruge den sparede energi på at lave en lækker tomatsauce.
Jeg plejer at blande dejen om aftenen før jeg går i seng og så skal den stå i 12 til 18 timer og hæve på køkkenbordet. Samme dag, laver jeg tomatsaucen, som kun bliver bedre, hvis den får lov at stå nogle timer i køleskabet inden den skal bruges.

Se min opskrift på langtidshævet æltefri pizzadej her.
Og se også min opskrift på en lækker hjemmelavet tomatsauce her.

Nok snak… Nu til opskriften på nem vegetar pizza med artiskok

Ingredienser

Som tidligere nævnt, har jeg brugt artiskokhjerter på dåse, da jeg ikke gider besværet med at tilberede artiskokkerne. Man kan købe artiskok på dåse i supermarkeder, som Meny og Salling Super. Der er to varianter af produktet. Den ene er artiskokhjerter og den anden er artiskokbunde. Jeg ved ikke, hvad forskellen er på de to, men valgte hjerterne fordi de så pænest ud.

Her er et samlet overblik over ingredienserne, som indgår i opskriften. Selvom det måske ser ud af meget, så tager det ikke ret lang tid at tilberede.

 • 2 – 3 pizza dejkugler (se min opskrift her)
 • Hjemmelavet tomatsauce (se min opskrift her)
 • 1 finthakket rødløg
 • 2-3 fed finthakkede hvidløg
 • 2 spsk oregano
 • 1/2 tsk paprika
 • Salt og peber
 • 3/4 – 1 dl olivenolie
 • 1 dåse artiskokhjerter
 • 200 gram finthakkede brune champignoner
 • 40 gram sorte oliven uden sten
 • 6 cherry tomater i skåret ud i kvarte
 • 1 finthakket rød peber
 • Ca. 50 gram revet ost pr. pizza
nem vegetar pizza med artiskok
Samlet overblik over ingredienserne i nem vegetar pizza med artiskok

Fyldet til nem vegetar pizza med artiskok tilberedes

Vi starter med at finthakke rødløg, hvidløg, rød peber og lægger det til side i skåle som vist ovenfor.
Derefter skal champignonerne klargøres. Det gør man ved at skære rodspidsen med jord af og skyller dem grundigt i koldt vand, så alt jorden bliver skyllet af. Derefter finthakkes champignonerne også.

Husk at skære rodspidsen med jord af og skylle champignonerne inden de hakkes fint

Fyldet hældes i en skål og blandes

Hæld de finthakkede grøntsager i en skål og tilsæt olivenolien. Man skal være opmærksom på at champignonerne suger en del olie til sig. Sørg for at det ikke er helt tørt.
Tilsæt også oregano og smag til med friskkværnet salt og peber.
Sæt det til side og lad det marinere imens ovnen varmes op.
Der er fyld nok til 2 pizzaer i denne blanding.

Ovnen forvarmes til 250 grader

Hvis man har en pizzasten, så skal den lægge i ovnen imens den varmer op. Jeg anbefaler, at man anskaffer sig en pizzasten.
Fordelen ved en pizzasten er at pizzaen skal bages i kortere tid. Det tager 5 til 6 minutter at bage en pizza på en pizzasten.
Stenen er bedre til at ophobe og fordele varmen, så man får også en bedre bund og en mere sprød skorpe.

Ovnen varmes op til 250 grader med pizzastenen, der ligger på en bageplade

Det skal iøvrigt bemærkes at jeg altid bruger varmluftfunktionen på min ovn, da ovnen bliver hurtigere varm.

Pizzadejen formes til pizzabund

Imens ovnen varmer op, så former vi pizzadejen, så det bliver en pizzabund. Da dejen er meget elastisk er det relativt nemt at forme den. Men man skal passe på at være for voldsom, så der kommer huller. Man kan bruge en kagerulle, men jeg bruger bare fingrene og former den ved at trække langsomt og forsigtigt ude i siderne.
Jeg går ikke så meget op i om den er perfekt rund eller tynd. Men den skal gerne være tynd indeni og tyk ude i siderne, hvor skorpen sidder.

Som det ses af billedet former jeg pizzadejen ovenpå pizzaspaden. Det gør jeg fordi jeg ikke vil flytte for meget rundt på den, når den er formet. Det kan dejen tage skade af.
Som det også ses af billedet ovenfor har jeg formet pizzadejen på et stykke bagepapir, som er klippet, så det passer til formen på pizzastenen, der er rund.
Grunden til, at jeg bruger bagepapir på pizzaspaden var at det engang gik galt for mig, da jeg skulle transportere dejen fra pizzaspaden over på den varme sten. Dejen vil ikke falde af, så det endte med at jeg gik i panik og ødelagde den. Resultatet blev at jeg ikke fik noget aftensmad den dag og måtte gøre ovnen ren bagefter.

Iøvrigt brugte jeg dengang en pizzaspade af træ, som var en elendig kvalitet. Idag bruger jeg en af metal, som jeg kan anbefale, da den er rigtig god og har et godt greb. Den kan købes her.

Nå lad os så komme tilbage til emnet igen.

Tomatsauce og fyld fordeles på pizzaen

Det første, vi skal gøre er at fordele tomatsaucen på pizzaen. Jeg bruger min hjemmelavede tomatsauce til denne pizza. Tomatsaucen er ikke blendet. Jeg synes det er synd at blende den og jeg sparer tid og kræfter ved ikke at gøre det. Desuden kan jeg godt lide en tomatsauce, der er rustik.

Tomatsaucen fordeles på pizzaen. Brug evt en dejskraber.

Når tomatsaucen er fordelt kommes fyldet på pizzaen.
Start med at tilsætte blandingen med de finthakkede grøntsager og tilsæt derefter tomater i kvarte og max 6 artiskokhjerter på pizzaen. Der er ikke så mange i en dåse og en dåse koster næsten 30 kroner, så det er bedst, hvis det kan strække til 2 pizzaer.
Tilsæt også sorte oliven uden sten. Jeg brugte 12 stykker på denne pizza. Til sidst toppes den med revet ost.

nem vegetar pizza med artiskok
Fyldet kommes på pizzaen og den toppes med revet ost. Se hvor flot den er. Det er madkunst på højt plan 😉

Så skal den ind og bage på den varme pizzasten i op til 6 minutter.

nem vegetar pizza med artiskok

5-6 minutter efter…

Tages den ud af ovnen og så er den klar til servering. Jeg serverede den for nogle gæster i weekenden og de syntes også den smagte fantastisk. Så den kan klart anbefales.

nem vegetar pizza med artiskok
Sådan ser den ud lige efter den er kommet ud af ovnen. Lækkert ikke?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden