Autistiske styrker

| | ingen kommentarer

Serien “De skjulte talenter” har sat fokus på autistiske styrker. Den viser at autister også kan “bruges” til noget ude i samfundet. Vi fulgte blandt andet Louise Wille som var usædvanlig dygtig til sit arbejde på Novo Nordisk og Ninna Skov Jensen, som har en meget lovende karriere som professionel tegner foran sig. De havde også udfordringer.

Vi så fx at Louise havde store problemer derhjemme. Hun kunne ikke overskue at gøre rent og rydde op. Hun levede meget rodet. Med hensyn til Ninna, så fik hun en nedsmeltning, da hun var i Los Angeles med sin forældre for at udstille sine tegninger. Det skete fordi der blev filmet under udstillingen og det kom bag på hende, da det ikke var en del af planen.





Det er typisk for os autister, at vi får en nedsmeltning, når der sker uforudsete ændringer i planen.

Autistiske styrker og udfordringer

Ninna var afhængig af at have en ledsager med, som kunne planlægge turen for hende ned i mindste detaljer.
For begges vedkommende gjaldt det at deres styrker klart opvejede deres udfordringer.
Louises udfordringer i hjemmet kunne fx løses ved at få en bostøtte/hjemmevejleder, der kunne hjælpe hende med det praktiske. Desuden kunne hun bruge en del af sin løn fra Novo på rengøringshjælp. Det er jo bedre, at hun bruger sin energi på det, hun er god til.
Jeg syntes serien var god, da den viste at der både følger udfordringer og styrker med at være autist. Dog fylder udfordringerne hos langt de fleste autister mere end styrkerne. På det punkt tegner “De skjulte talenter” desværre ikke et retvisende billede af virkeligheden.

Mine autistiske styrker

I det følgende, vil jeg tage udgangspunkt i mine autistiske styrker. Jeg kalder det autistiske styrker fordi mine styrker hænger sammen med min autisme. Desuden deler jeg flere af mine styrker med mange andre autister.
Det er vigtigt at slå fast at mange af styrkerne ikke kan adskilles fra udfordringerne. Fx kan ens særinteresse være en styrke, men også en udfordring, hvis det bliver en besættelse, der går ud over alt andet.
Inden jeg går igang, vil jeg påpege, at det er nemmere for mig at få øje på mine udfordringer end mine styrker.
Jeg tror også at andre er bedre til at se ens styrker end en selv. Jeg synes dog, at det er en vigtig øvelse at prøve at tvinge sig selv til at tænke over ens styrker, så man ikke at bliver for opslugt af de mange udfordringer, man har.

Særinteresse(r)

En af vores største styrker er, at vi kan arbejde meget fokuseret og koncentreret med ting, der interesserer os særligt meget. Det kan være brætspil, toge, elevatorer, japansk manga (tegneserier), fotografering, gaming, programmering, træning eller madlavning. Det er bare nogle eksempler på de mange forskellige særinteresser, man kan have.  Man kan iøvrigt sagtens have flere særinteresser på en gang.
For mit eget vedkommende skifter mine særinteresser med tiden.

Cykelsport var en særinteresse, da jeg var barn

Da jeg var barn havde jeg en særinteresse i cykling og dyrkede det med stor passion. Jeg kan huske at jeg drømte om at blive professionel cykelrytter mens alle de andre fra cykelklubben havde et mere afslappet forhold til cykling. Mit store idol var Miguel Indurain. Han var stor i 90’erne og vandt Tour De France fem gange.
Jeg må dog indrømme at jeg ligesom resten af Danmark også jublede da Bjarne Riis i 1996 udfordrede Indurain og vandt løbet. Dengang vidste vi jo ikke at de allesammen var dopet.
Min særinteresse i cykelsport endte, da jeg styrtede på cyklen og brækkede fortænderne. Derefter fik jeg angst for at vælte og stoppede min ellers lovende karriere. Det højeste jeg opnåede var en 4. plads i en enkeltstart, hvor jeg var så tæt på at få en 1. plads.  😎
Da doping skandalen begyndte at rulle i slut 90’erne, var jeg ikke i tvivl om, at jeg havde valgt rigtigt ved at stoppe. Jeg ville jo ikke kunne leve med at være i en uren sport, hvor det gik ud på, hvem der var bedst dopet.

Særinteresse, eller bare interesse?

Jeg må indrømme, at jeg har det vanskeligt med begrebet særinteresse. Jeg har nemlig ikke en interesse, der optager mig særligt meget idag. Jeg interesserer mig for madlavning, men det er ikke sådan, at jeg dedikerer alt min energi på at lave mad. Jeg går op i at lave god mad fra bunden med friske råvarer. Det gør mig glad, når det lykkes for mig at lave en ret, som jeg, eller mine gæster synes smager godt. 🙂

God til at stille spørgsmål

Jeg får tit at vide, at jeg stiller mange spørgsmål. Det er ikke altid, at de er lige relevante. Nogle gange kan det bare være for at få kontakt og holde en samtale kørende. For det meste, er det dog fordi jeg er oprigtig nysgerrig og gerne vil vide noget. Jeg synes, at det er en styrke at stille spørgsmål.
Hvis der ikke blev stillet spørgsmål, så var vi stadig i stenalderen, da udviklingen er drevet af, at man kontinuerligt stiller spørgsmål til alt og alle. 😉

Ordenssans

Jeg får ofte at vide, at jeg har en god ordenssans. Det dækker bl.a. over, at jeg bestræber mig på at holde min lejlighed ren og pæn. Jeg har det bedst, når der er rent og ryddeligt i min lejlighed . Hvis det roder og er beskidt, så giver det uro og stress. Det er også træls at sidde ved et skrivebord, hvor regninger og breve bare ligger og flyder. Derfor sætter jeg dem ind i et ringbind.
Jeg tror min ordenssans kommer af, at det er noget jeg KAN kontrollere. Der er mange ting i livet som jeg ikke kan kontrollere, men jeg kan jo holde min lejlighed ren og pæn. 🙂

God til at formulere mig på skrift

Jeg er god til at formulere mig på skrift. Det er også en styrke, jeg deler med mange andre autister. Det er ofte nemmere for os at formulere vores tanker på skrift end at snakke med folk ude i den virkelige verden. Det er jo langt mindre stressende at sidde i ro og mag foran en skærm end at stå ansigt til ansigt og kommunikere med andre.

God hukommelse

Jeg får ofte at vide, at jeg har en god hukommelse. Det er de mest underlige detaljer som jeg kan huske, som fx dele af en samtale som jeg havde for mange år siden og det tøj som en person havde på til en festlig begivenhed.

God ved dyr

At være glad for dyr er også en styrke som jeg deler med mange andre autister. Et dyr giver sig meget hen til en og det er meget nemmere at have med et dyr at gøre end et menneske. For mange af os autister kan det være beroligende og afstressende at have et kæledyr.
Da jeg var barn havde vi en schæfer hund som jeg gik tur med. Jeg gik tur med den uanset om det regnede eller sneede. Jeg tror han var meget glad for det og det var min familie også. 🙂

Det var lige nogle af de autistiske styrker, som jeg kunne komme i tanke om. Jeg har sikkert flere end dem. Hvis jeg kommer i tanke om flere, så skal jeg nok skrive endnu et indlæg om autistiske styrker. 🙂




Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden