Vegansk rødkålssalat – frisk, sprød og sød julesalat

| | ingen kommentarer

Rødkålssalat er en frisk salat, der hører sig til enhver julefrokost – også den veganske. Den skal efter min mening både være frisk, sprød, lidt syrlig og sød.
Det syrlige element i min version af vegansk rødkålssalat består af en marinade med appelsinsaft, balsamico, æbleeddike og citron.
Sveskerne er det søde i salaten.
Endelig er der tilføjet æbler, granatæblekerner og appelsiner, som jeg synes er med til at give en friskhed i salaten.

Ingredienser i vegansk rødkålssalat (til 4 personer)

  • 1/4 Rødkål, snittet fint
  • 3 appelsiner, skåret ud i både og uden skind
  • 50 gram mandler eller hasselnødder, groft hakket
  • 1 æble skåret ud i tern
  • 100 gram svesker, skåret ud i fine stykker
  • Kernerne fra et granatæble

Marinaden

  • 3 spsk olivenolie
  • 2 spsk balsamico eddike (kan udelades)
  • 1/4 tsk æbleeddike (kan udelades)
  • 1/2 tsk citronsaft
  • Saften af en halv appelsin (eller hvor meget man lige synes)
  • Salt og peber
vegansk rødkålssalat - ingredienser samlet
Billede af de ingredienser, som indgår i vegansk rødkålssalat

Sådan gør du

Det første du skal gøre er at snitte rødkålen fint. Jeg brugte et mandolin jern. Har man ikke det, kan man bruge en kniv og så bare snitte bladene langs og på tværs i tynde strimler. Men det er et omstændeligt arbejde, så jeg vil klart anbefale at bruge et mandolinjern. Det er meget nemmere 🙂

Når rødkålene er snittet i fine strimler, så put dem i en skål.

Så skæres appelsinerne ud i både og filetteres. Det sidste betyder, at det hvide skal skæres fra, da det er meget bittert.

Smid appelsin filetterne i en skål og sæt den til side.

Skær æblet i både og derefter i små tern.

vegansk rødkålssalat

Endelig hakkes mandler groft og svesker skæres ud i fine stykker.

Så er turen kommet til granatæblet. Vi skal kun bruge kernerne.
Man starter med at rulle det på køkkenbordet mens man presser. Det hjælper med at frigive saften.

Skær så et hul i bunden og pres al saften ud. Vi skal ikke bruge saften i denne opskrift, men den smager godt og kan drikkes, så derfor kan den hældes i en skål til senere brug 🙂

Halver granatæblet med en kniv.
Så tager man en gaffel og river kernerne ud. Jeg er ikke sikker på, at dette er den nemmeste måde at gøre det på. Men det virker for mig 🙂

Kernerne sorteres fra. Undgå at det hvide kommer med, da det er meget bittert.

Smid kernerne i en skål og sæt dem til side.

Marinaden blandes

Så skal marinaden blandes.
Jeg blandede den i en lille kop.
Man starter med at hælde 3 spsk olivenolie i, derefter tilsættes saften af en halv appelsin og 1/2 tsk citronsaft.
Man kan også tilsætte 1/4 tsk æbleeddike og 2 spsk balsamico, hvis man har det på lager.
Men det er ikke strengt nødvendigt, da der er nok syre og saft i appelsinerne og citronerne.
Endelig tilsættes salt og peber og det smages til.
Husk at røre rundt, så det bliver godt blandet!

Vegansk rødkålssalat blandes i skål

Nu skal det hele blandes sammen. Hæld alle ingredienserne i en stor skål. Min skål var for lille, så måtte dele det op i to skåle.

Hæld endelig marinaden i og bland det godt sammen med en ske.

Vegansk rødkålssalat blandes med marinaden

Lad salaten hvile i køleskabet i nogle timer, så marianden trænger ind. Jeg laver den gerne et døgn før jeg skal bruge den.

Jeg serverede salaten sammen med veganske butterdejspakker og bagte rodfrugter.

veganske butterdejspakker og vegansk rødkålssalat

Det viste sig at være en rigtig god kombi. Det smagte fantastisk. så fremover bliver det en fast juletradition hos mig, at jeg laver denne veganske julemiddag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *