Smørstegte kartofler passer godt til en god bøf

| | ingen kommentarer

Kartofler kan tilberedes på flere måder. De kan tilberedes ved kogning, bagning i ovn, eller ved at stege dem i smør på panden. Den sidste metode egner sig godt til en god bøf. Det er nemt og hurtigt at lave smørstegte kartofler, men kræver at man er lidt mere opmærksom, så det ikke brænder på. 

Da jeg i sidste uge lavede braiseret oksespidsbryst til mine gæster, besluttede jeg mig for at servere smørstegte kartofler som tilbehør (sammen med salat). Inspirationen kom fra et kokkeprogram på TV, hvor jeg så en profesionel kok som lavede det og tænkte at det måtte jeg bare prøve. Det er meget enkelt og nem mad, som ikke kræver meget arbejde og kun ganske få ingredienser.



Ingredienser til smørstegte kartofler

Denne opskrift giver 1 portion. Hvis man skal lave til flere, så anbefales det at gøre det i flere omgange, da stegetiden er længere, hvis panden fyldes op. 

  • 2 gulerødder
  • 3 små kartofler
  • 1 rødløg
  • 1 – 2 stilke rosmarin 
  • 3 fed hvidløg med skind
  • Oliven olie til at stege
  • En generøs klat smør
  • En generøs sjat hvidvin (kan evt. udelades) 
  • Salt og peber

smørstegte kartofler

Til at starte med skæres grøntsagerne i mindre stykker, så stegetiderne reduceres og de fylder mindre på panden. Gulerødderne skæres i halve, kartoflerne skæres i kvarte og skindet pilles af løget og det skæres i både (se billedet ovenover). Derefter skyller man rosmarinstilken og giver lige hvidløgsfedene et tryk med kniven.

Når man har forberedt grøntsagerne, så sætter man en panden over på komfuret og tænder for fuld blus. Derefter kommer man en generøs sjat olivenolie på panden og giver det lidt tid til at varme op, hvorefter man putter kartoflerne og gulerødderne på panden. Det er de grøntsager som tager længst tid at tilberede. Det er vigtigt at man ikke kommer det hele på panden på engang, da man så reducerer varmen og så steger det ikke ordentligt. Efter at kartoflerne og gulerødderne har fået lov at ligge og stege et kort øjeblik, så kommer man løgene, hvidløgene og rosmarin stilken på panden. Man tilføjer også en generøs klat smør, som hjælper med at give grøntsagerne en karameliseret og brunet overflade. Efter at det har fået lov at stege 6 minutter, så kan der tilføjes en god sjat hvidvin. Det giver en god smag synes jeg.
Det tog mig mellem 8 og 10 minutter før grøntsagerne var møre. Jeg brugte en urtekniv til at teste om de var møre. Det smages til med salt og peber til sidst. 

smørstegte kartofler

   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden