Langtidsbraiseret oksespidsbryst som smelter på tungen

| | ingen kommentarer

Oksespidsbryst er ikke det billigste kød, men heller ikke det dyreste. Det er som udgangspunkt et meget sejt stykke kød, men bliver meget mørt ved at simre i en støbejerns gryde med fond i 4 til 5 timer. Jeg elsker “slowfood”, som er mad, der skal langtidssimre i ovnen, eller i gryden.

Hvad vil det sige at braisere?





Braisering er en metode, hvor man dampsteger kød i en gryde med låg. Kødet er dækket af en væske fx. fond eller rødvin. Væsken må kun dække 2/3 dele kødet (Kilde: Madpyramiden). Man starter med at brune kødet på en pande, hvorefter man lægger kødet i en gryde, hælder fond over og sætter det ind i ovnen med låg på, hvor det skal hygge sig i 4 til 5 timer på lav temperatur. Resultatet bliver et meget mørt stykke kød, der smelter på tungen. Fonden kan efterfølgende bruges til at lave en god sovs, da den har en alt kraften fra kødet og grøntsagerne. 

Man behøver ikke at følge opskrifter slavisk

Søger man efter braiseret oksespidsbryst på google, så dukker der masser af opskrifter op. Det kan godt være lidt frustrerende at skulle vælge at følge en opskrift og om den opskrift, man nu vælger at følge også giver et hæderligt og lækkert resultat i sidste ende.
Nogle gange, følger jeg en opskrift slavisk mens jeg andre gange udvælger 2 eller 3 opskrifter og prøver at genkende nogle mønstre i dem og danner min egen version af opskriften, som er tilpasset min egen smag.
Uanset om man vælger at følge en opskrift slavisk, eller blot lade sig inspirere af opskrifter og danner sin egen version, så er det selvfølgelig en chance man tager, da man ikke ved på forhånd, hvad det ender ud med. 

Sådan tilberedte jeg braiseret oksespidsbryst

Følgende er min opskrift på braiseret oksespidsbryst. Der er nok mad til 4 personer i denne opskrift. Retten egner sig derfor godt til, hvis man får gæster til middag. Man skal bruge følgende ingredienser. 

  • 1 – 1,5 kilo oksespidsbryst
  • 3 mellemstore løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 2-3 kviste frisk rosmarin 
  • 2-3 kviste timian
  • En generøs sjat akacie honning
  • 1 dl. olivenolie
  • 5 deciliter hønsefond (1/2 liter)
  • Salt og peber 
  • En generøs klat smør til at stege i





oksespidsbryst

Mine gæster kom til aftensmad, så jeg startede lidt efter kl. 12 om eftermiddagen med tilberedningen. Det første man gør er selvfølgelig at tage kødet ud af posen og derefter skærer fedtet fra (kaldes også afpudsning). Der må gerne være lidt fedt tilbage, men det tykke hvide lag som vi ser på billedet ovenover skal fjernes. Derfor er det en god ide at slibe kniven inden, da det er svært at skære i fedtet og man skal passe på ikke at få for meget af kødet med!

oksespidsbryst

Sådan ser det afpudsede kød ud (har skåret det i 2 stykker for at det kan være i gryden)

Efter, at have afpudset kødet, så krydrede jeg det med salt og peber på begge sider og skar det i to store stykker, så det kunne være i gryden.  

Så skal det brunes i smør på panden. Tænd for blusset og vent til at panden er gloende hed (det skal nemlig stege og ikke koge). Kom derefter en god klat smør på panden. Når smøret er smeltet og begynder at bruse, så lægger man kødet på og bruner det. (det skal have et halvt til 2 minutter på hver side). Jeg har skåret løg i halve og lagt dem ude i siderne, da de også giver smag til kødet.

oksespidsbryst

efter bruning på panden

Efter det er blevet brunet på begge sider

Når kødet er brunet af på begge sider, så skal det marineres. Jeg lavede en marinade bestående af 1 dl olivenolie, et fed hvidløg (presset), en generøs sjat akacie honning og 1 kvist finthakket rosmarin.  

marinade

Fordel marinaden på kødet med en bagepensel og lad kødet trække i et kvarter inden du kommer det i gryden. 



Efter der er gået et kvarter kommes kødet i gryden sammen med en halv liter fond. Jeg brugte den nemme løsning, som bestod af en Knorr grøntsagsbouillon terning opløst i en 1/2 liter kogende vand i mikro-ovnen. Tilføj også et par hvidløgs fed, de stegte løg og et par timian- og rosmarinkviste. Sæt gryden med låg på ind i ovnen på 155- 160 grader celcius i 4 til 5 timer, eller indtil kødet er helt mørt. Man bør med jævne mellemrum tage det ud af ovnen og hælde fonden over kødet, så det ikke bliver tørt.

Jeg serverede retten med smørstegte kartofler og sovs. Sovsen blev lavet ved en opbagning med smør og mel. Derefter tilføjede jeg væsken fra kødet, som på forhånd var kørt igennem en sigte, lidt vand og smagte sovsen til med rødvin. Mine gæster var yderst tilfredse og blev mætte.  

gæster til middag



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden