Shepard’s Pie

| | ingen kommentarer

Shepard’s Pie er en tradionel Irsk ret, som også er blevet meget populær herhjemme. Den består af en kødsovs og kartoffelmos. Jeg havde aldrig prøvet at lave den før, da jeg besluttede mig for at kaste mig ud i det. Jeg har lavet Lasagne og Mousakka før og savnede et alternativ til disse retter, som dog alligevel mindede lidt om dem. 😉
Jeg var derfor heldig at retten dukkede op i mit newsfeed på facebook. Da jeg er tilmeldt en madgruppe, får jeg daglig inspiration i mit newsfeed til opskrifter på retter, som jeg kan lave. Denne opskrift på Shepard’s Pie har jeg fra en der hedder Donal.  Jeg har oversat opskriften til dansk og tilpasset den, så den passer med danske mål og til min smag.
Hvis man ikke kan få fat i hakket lammekød, så kan man sagtens bruge hakket oksekød istedet. Lammekød er generelt ikke særligt tilgængeligt i danske supermarkeder, men det er heller ikke så afgørende. Jeg prøvede at lave den med hakket oksekød og den smagte ganske udmærket. 🙂
Man behøver heller ikke at bruge oksekødsboullion, hvis man har grøntsagsbouillionterninger, så kan det sagtens gå an.

En vigtig ingrediens i retten er Worcestershire sovs, som fås i de store supermarkeder (Meny og Bilka).  Jeg har tilføjet et billede, så man kan se, hvordan flasken ser ud. Jeg fandt den på hylden med HP-sauce og engelsk sauce.

Ingredienser i Shepard’s Pie

 • 2 spsk olivenolie
 • 1 Stort løg, hakket
 • 2-3 gulerødder, hakkede
 • 700-1000 gram gram hakket lammekød eller oksekød
 • 2 spsk timian
 • 400 ml. oksebouillon (alternativt grøntsagsbouillon)
 • 1 sjat rødvin (kan udelades)
 • 70 gram tomatpure (1 lille dåse)
 • 2 spsk Worcestershire sovs
 • 2 -3 timiankviste
 • 1 kilo kartofler skrællet og skåret i store stykker (vægten er, når kartoflerne er skrællet)
 • 75 gram smør
 • 100 ml. mælk
 • 6 forårsløg, snittet fint
 • Salt og peber

Fremgangsmåde

 1. Varm en stor gryde op til medium varme og tilføj en sjat olie. Tilføj dernæst de hakkede løg og gulerødder og lad dem sautere i 5 til 6 minutter. Skru op for varmen og tilsæt det hakkede kød og brug en paletkniv eller træske til at få det skilt af i små stykker. Lad det få lov at stege indtil det bliver brunt. Tilsæt timian.
 2. Hæld oksebouillon over kødet  og rør tomatpúre og Worcestershire sauce i.  Hæld også gerne en lille sjat rødvin i, hvis du har det, da det giver en god smag. Lad retten simre i 45 minutter. Tilsæt timian kviste, men husk at tage dem op, når kødsovsen er færdig.
 3. Kartoffelmosen laves. Skræl kartoflerne og skær dem i store stykker. Læg dem derefter i en gryde med koldt vand, sæt låg på gryden, sæt dem over højt blus og lad dem koge. Når de koger, så kan man skrue ned for blusset og lade dem simre indtil de er møre. Jeg plejer at bruge en gaffel til at vurdere, når de er møre.
 4.  Når kartoflerne er kogt, så sluk for blusset og fjern gryden fra blusset. Hæld vandet fra og tilsæt smør og mælk. Med hensyn til mælken, så tilsæt ikke det hele på engang, men lidt af gangen, så det får lov at integrere sig i mosen og mosen får en cremet konsistens. Mas kartoflerne med en gaffel, eller brug en håndmixer. Mosen skal være cremet, når den er færdig.
 5. Tilsæt forårsløg, salt og peber og rør rundt for at blande det sammen.
 6. Forvarm ovnen til 200 grader celsius (jeg bruger altid varmluft).
 7. Når kødsovsen er færdig, så smag til med salt og friskkværnet peber og fordel den jævnt i et smurt ildfast fad. Fordel kartoffelmosen jævnt på toppen med en træske eller lignende. Giv toppen lidt ekstra salt og peber og kom faddet i ovnen og lad den bage i 25 minutter indtil kartoffelmosen bliver lidt brun.
 8. Server straks efter den kommer ud af ovnen.

Jeg synes det var en meget lækker og velsmagende ret. Det er bestemt ikke sidste gang, at jeg laver Shepard’s Pie. Næste gang bliver i påsken, hvor jeg vil prøve at se om jeg kan få fat i noget hakket lammekød.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden