Rutiner og gentagelser giver ro

| | ingen kommentarer

Nogle mennesker hader rutiner og gentagelser, mens andre elsker dem. Mange autister og aspergere finder ro i at have nogle monotome og rutineprægede arbejdsopgaver, som andre synes er kedelige. Det kunne være opgaver som arkivering af dokumenter, scanning eller indtastning.
Der er også mange, der finder ro i at se den samme film, eller serie igen og igen.
Jeg har haft stor fornøjelse af at se serien Huset på Christianshavn og har set hvert enkelt afsnit flere gange. For mig giver det ro at se en serie om de gode gamle dage. Dengang, hvor alting foregik i et mere roligt tempo og man blev accepteret for den man var. 
Forandringer medfører stress og angst

Vi lever i et samfund, der er under konstant forandringer og især den teknologiske udvikling går rasende stærkt.
For autister er forandringer noget, der giver stress. Det gør det iøvrigt for de fleste mennesker, men autister har en lavere stresstærskel på grund af sanseforstyrrelser og belastningsreaktioner som fx angst.

Det kan derfor være en stor udfordring for os at passe ind i en verden, hvor der sker så mange forandringer. Livet er jo fyldt med forandringer. Et meget banalt hverdags eksempel er hvis avisen ikke er kommet, bussen ikke afgår til tiden, eller mælken står et andet sted i supermarkedet end den plejer. Ting som de fleste andre vil tage med sindsro, men for autisten, vil det ofte medføre øget stress. Faktisk kan sådanne små forandringer ødelægge en hel dag for nogle.

Derfor har mange autister behov for at have en plan for ugen. 

Struktur og forudsigelighed begrænser stressniveauet hos autister

Hvordan opnår man forudsigelighed i en uforudsigelig verden, der er under konstant forandring?
Det kan man gøre ved at planlægge. Jeg har en kalender, hvor jeg har skrevet alle vigtige aftaler og opgaver ind. Fx slår jeg græs i min have om mandagen og træner i fitness centret. Det er ikke altid, at jeg får slået græsset om mandagen. Vejret er jo meget uforudsigeligt og jeg kan blive ramt af sygdom. Hvis det sker, så udskyder jeg det bare. 

Det er ikke, så vigtigt med tidspunkterne, men mere, at jeg har opgaverne skrevet det ind i min kalender for så er de ude af mit hoved. Det giver mig ro at have faste dage, hvor jeg laver bestemte opgaver.  At slå græsset om mandagen og støvsuge huset om onsdagen er rutiner, jeg har fulgt i længere tid.
Selvom rutiner og gentagelser giver mig ro, er jeg dog fleksibel og kan sagtens støvsuge en hvilken som helst anden dag, hvis det trænger. Men pointen er at hvis jeg ikke havde denne plan, så vil jeg have tankemylder, uro og stress. 

Jeg har erfaret, at det er vigtigt ikke at planlægge alt for detaljeret og stramt. Der skal helst ikke være alt for mange ting, man skal nå på en given dag. Det kan nemlig også give stress at have en alt for stram og detaljeret plan.

Ud af comfort zonen

rutiner og gentagelser

Nu har jeg måske givet indtryk af at forandringer er noget skidt og at man helst skal leve et liv uden forandringer. Det er imidlertid slet ikke min hensigt, tværtimod!
Hvis der er noget, der udvikler en som mennesker, så er det selvfølgelig, når vi træder ud af sin comfort zone. Jeg kan som mange andre godt lide rutiner og gentagelser og har behov for dem i min hverdag, men de udvikler mig kun ganske lidt som menneske. Det der udvikler os mest som mennesker er, når vi udfordrer os selv og tager nogle valg, der er forbundet med risici og usikkerhed. Det kunne fx være at starte på en uddannelse, eller i et nyt job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden