Jeg er fuld af fordomme

| | 2 kommentarer

Russere har trukket deres kørekort i en automat, kører sindssygt i trafikken og drikker masser af vodka hver dag. Det var sådan, jeg så på russerne indtil fornylig, hvor jeg så jeg en video med et russisk par på youtube.
Der fik jeg pludselig øjnene op for at den almindelige russer ikke er meget forskellig fra os selv.

Jeg fik nuanceret mit syn på den almindelige russer

Jeg er glad for, at der findes en youtube kanal, der viser, hvordan russerne ser på tilværelsen. Det er meget positivt at sociale medier også kan bruges til at bygge bro mellem mennesker og ikke kun skabe kløfter, som vi har set utallige eksempler på igennem de seneste år.
En kanal som denne kan give et indblik, jeg aldrig ville kunne få igennem massemedierne. Fordi det er fra russernes eget perspektiv.
Og det overraskede mig ganske meget at se at russere ikke er så forskellige fra os. De virkede ganske fredelige, civiliserede og sympatiske. Ikke vilde og aggressive, som jeg ellers troede de var.
Selvfølgelig ved jeg godt at en video fra et russisk ægtepar ikke giver et repræsentativt billede af russerne. Der findes sikkert også russere, som bekræfter mine fordomme.

Jeg er fuld af fordomme

Jeg vil egentlig betegne mig selv som et åbent og tolerant menneske. En verdensborger, der er interesseret i at lære andre kulturer at kende.
Jeg elsker fx at smage på mad fra hele verden og vil også gerne lære, hvordan andre mennesker ser på tilværelsen.

Men selvom jeg er et åbent og tolerant menneske, så må jeg også indrømme, at jeg også er fyldt med fordomme.
Det er dog menneskeligt at have fordomme.
Alle har fordomme også dem der ikke vil indrømme, at de har. Vi putter hele tiden folk i kasser enten bevidst, eller ubevidst. Det er den måde vores hjerne fungerer på. Hjernen vil altid forsøge at spare på energien og den sparer på energien ved at putte folk i kasser.

Fordomme beskytter os mod den skræmmende virkelighed

Jeg tænker også at fordomme beskytter os mod virkeligheden. Det kan være skræmmende og gøre ondt at lære andre at kende. Så er det nemmere at undgå at forholde sig til dem.
Jeg har en kasse, hvor jeg putter alle i, som jeg synes er irriterende og giftige. På den måde, kan jeg slippe for at bruge energi på dem.
Men det er ikke nogen holdbar strategi på sigt. På den måde lukker man en masse døre i og kommer til at leve et ensomt og isoleret liv.
Men nogle gange, kan det være nødvendigt at lukke nogle døre for at åbne nogle nye.

Autister er ikke mere fordomsfulde end andre mennesker

Jeg tror ikke på at autister er mere fordomsfulde end andre mennesker. Vi er generelt fornuftige og åbne mennesker, der søger sandheden.
Men jeg må indrømme, at jeg har taget fejl om andre mennesker masser af gange. Min sort-hvid tænkning gør det svært for mig at se nuancerne. Således har jeg før set de rige som nogle svin. Men siden har jeg forstået at virkeligheden er meget mere nuanceret. Rige mennesker skaber arbejdspladser og vækst i landet. Og de kan være lige så gode og ordentlige mennesker som alle andre.
Selvom jeg stadig har masser af fordomme og sort-hvid tænkning, så er det noget jeg arbejder med. Og jeg vil sige, at jeg er blevet meget mere åben og tolerant med alderen. Det er godt man har et helt liv til at øve sig i at leve.

Alle autister er ikke it-nørder

Nu har jeg skrevet om de fordomme, som jeg selv har, men jeg bliver også mødt af andres fordomme. Og dem vil jeg også gerne give omtale. Jeg er nok mest træt af er den med at alle autister er som Rain man. Vi er ikke alle supergenier, der kan regne ud hvor mange tændstikker, der er i en bunke bare ved at se på den.

Og selvom, at jeg er en it-nørd, så betyder det ikke at jeg ved alt om it. Og der findes også autister, som ikke ved noget som helst om it.
Vi ønsker ikke at blive puttet i kasser. Vi vil gerne ses som hele mennesker, der er forskellige og har noget forskelligt at byde på.

Start med dig selv!

Man kan ikke gøre noget ved andres fordomme om en. Man kan selvfølgelig prøve at ændre dem. Men det er nemmere at starte med sig selv. Prøv at undgå at være fordomsfuld overfor andre. Vær åben og lyttende overfor andre, som du møder på din vej!Kommentarer

 1. Søren Buur Thuesen siger:

  Hej Jimmy!

  Velskrevet indlæg; kort og kontant. Gode eksempler på egne og andres fordomme.

  Ja, det er jo et menneskeligt grundvilkår, at putte andre i kasser. Bevidstheden om dette er et godt udgangspunkt for personlig udvikling.

  Jeg ser frem til næste indlæg.

 2. Xenia Ørum siger:

  Det er en rigtig fin artikel👍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden