Græskar lasagne – passer godt til årstiden :)

| | ingen kommentarer

Græskar lasagne er en vegetarisk lasagne, som passer godt til efteråret. Det er græskar sæson og lasagne er min livret, så jeg besluttede at lave en lasagne med græskar. Jeg har lavet lasagne i mange versioner. Både med eller uden kød, men i den vegetariske, har jeg haft svært ved at ramme den karakteristiske umami-smag, som er i lasagne med kød.
Men det lykkedes for mig, da jeg for nogle dage siden prøvede at lave denne græskar lasagne og jeg har været så flink at dele min opskrift med jer.



Sådan laves en lækker og velsmagende græskar lasagne

Det er efterår og snart halloween, så græskar er meget nemme at få fat i. Man kan købe et Hokkaido græskar i de fleste discount supermarkeder til 15 kroner. Det er udmærket til denne lasagne.

Her er et billede af de ingredienser som indgår i retten.

græskar lasagne

For at gøre det mere overskueligt, har jeg valgt at inddele opskriften i afsnit, så bechamel sauce, grøntsags sauce, bagning af græskar og auberginestykker og til sidst samling får hver deres eget afsnit.  

Ingredienser

Bechamel sauce 

  • Mælk 
  • 25 gram smør (eller 2 spsk ca)
  • 1 æg
  • 4 til 6 spsk hvedemel
  • Muskatnød
  • Salt og peber 

Grøntsags sauce

  • 2 løg, hakket (prøv evt. med rødløg)
  • 3 til 4 fed hakkede hvidløg
  • 4 stilke bladselleri skåret i tern
  • 4 store gulerødder skåret i tern
  • 1 aubergine skåret i tern
  • 2 dåser hakket tomat
  • 1 dåse røde kidney bønner
  • 1 lille dåse tomatpuré
  • 1 sjat olivenolie til at stege i
  • Revet parmessan (til at toppe lasagnen med til sidst )
  • 1 par dråber worchestershire sauce
  • 1 glas rødvin
  • Basilikum blade 
  • Timian
  • 1 tsk spidskommen
  • Salt og peber

Øvrige ingredienser

  • 1 Aubergine
  • 1 Hokkaido græskar
  • Lasagne plader

Sådan laver du græskar lasagne!





Grøntsags sauce laves

Det første, du skal gøre er at lave grøntsags saucen, som er den del af græskar lasagne, der tager længst tid at lave. Udover at snitte grøntsager, så skal den have lov at simre i ret lang tid. Den bliver kun bedre, hvis den får lov at simre i 2 til 3 timer.

1) Start med at pille løgene og hakke dem i tern. Gulerødderne skrælles og bladselleri skylles. De skæres derefter i tern og lægges i nogle skåle for sig, som vist på billedet ovenfor. 

2) Skyl auberginen og hak den i tern. 

græskar lasagne

Auberginen hakkes i tern

3) Så sættes en gryde over på komfuret og der tændes for blusset.

4) Start med at hælde løg og hvidløg i gryden. Lad det sautere i et par minutter, så det får noget farve. 

5) Når det har fået lov at sautere lidt, så tilsættes gulerødder og bladselleri. Rør lidt rundt i gryden for at blande grøntsagerne og lad dem sautere i nogle minutter også. 

græskar lasagne

6) Så tilsættes den hakkede aubergine og der hældes evt. en sjat olivenolie i gryden, så det ikke bliver helt tørt (har erfaret at auberginer suger meget olie til sig). 

græskar lasagne

7) Så skal krydderierne tilsættes.
Start med tilsætte en teskefuld stødt spidskommen. Pil derefter
 bladene af et par stilke timian og put dem i gryden (Alternativt kan man bruge tørret timian, hvis man ikke har frisk). I så fald vil jeg nok tilsætte en eller 2 teskefulde, men prøv at smage til.

græskar lasagne

Blade fra en timian stilk adskilles og puttes i retten

8) En lille håndfuld friske basilikum blade hakkes fint og puttes i retten. Igen kan man vælge at bruge tørret basilikumkrydderi, men det har ikke samme smag. 

græskar lasagne

græskar lasagne

Basilikum finthakket

9) Basilikum tilsættes sammen med salt og peber. 

10) Dernæst tilsættes indholdet af en lille dåse tomatpuré, hakket tomat fra dåse og et glas rødvin til retten. 

græskar lasagne

Der tilsættes et glas rødvin for at tilføre lidt syre til retten. Det giver en god smag.

11) Til sidst puttes et par lauerbærblade i retten og lad den simre ved svag varme i 1 time uden låg (det koger hurtigst ind uden låg)!

græskar lasagne

12) Når der er gået en time, så tilsættes indholdet af en dåse kidney bønner og nogle dråber worchestershire sauce i retten. Det er svært at sige, hvormeget, der skal i, så prøv at smage retten til. Det er bedre at komme for lidt end for meget i, da man altid kan tilsætte noget til sidst.

13) Lad det simre i yderligere 1 til 2 timer og når saucen er kogt godt ind, så kan vi gå videre med næste del, som er at bage græskar- og aubergine stykker til græskar lasagne i ovnen. 

Bagning af græskar- og auberginestykker i ovnen

1) Skræl græskaret og halver det. Derefter fjernes kernerne. 

græskar lasagne

græskar lasagne

2) Skær det i tynde skiver som vist på billedet herunder.

græskar lasagne 

3) Læg skiverne på en bageplade og pensel dem med olivenolie og drys lidt timian, salt og peber på dem. 

græskar lasagne

4) Auberginen skæres også i skiver og lægges på en bageplade. De pensles også med olivenolie og der drysses også timian, salt og peber på dem. Jeg har desværre ikke noget billede af det. 

5) Derefter ind i oven på 180 grader celcius i ca. 20 minutter, eller indtil at de bliver sprøde og lidt brankede. Tag dem ud af ovnen og sæt dem til side. 

Nu skal vi lave bechamel saucen til vores græskar lasagne.   

 

Bechamel sauce laves

Bechamel sauce er en hvid sovs, der består af smør, mel, mælk, æg, muskatnød, salt og peber. Hvis man ønsker at lave den i en vegansk udgave, så kan man bruge soyamælk og udelade ægget, men istedet tilsættes ekstra mel. Det skal siges, at jeg ikke har prøvet det, men prøv selv at eksperimentere med det. Jeg brugte skummetmælk i min version.
Jeg har desværre ikke nogle billeder af denne del endnu, men de tilføjes evt. senere. 

1) Sæt en gryde over på komfuret og tænd for blusset.

2) Tilsæt 2 spsk smør og lad det smelte.

3) Tilsæt derefter 3 til 4 spsk hvedemel og rør rundt. Det er godt, hvis det samler sig til en smørbolle.

4) Tilsæt derefter mælk under omrøring, men vær forsigtig og tilsæt kun lidt af gangen!

5) Lad det koge lidt op imens, der røres rundt. Når det begynder at blive tykt, så er det ved at være færdigt. 

6) Tilsæt lidt revet muskatnød (jeg plejer at bruge 1/3), salt og peber.

 

Samling af græskar lasagne




Nu skal vi til det sjove, som er at samle vores græskar lasagne.

Inden vi gør det, så koger vi lidt vand og hælder det i en skål eller et fad. Derefter smider vi lasagne pladerne i fadet med vand, så de bliver bløde. Det tager nogle minutter.  

græskar lasagne

1) Start med at tage et ildfast fad og smør det med olivenolie. 

græskar lasagne

2) Hæld lidt grøntsagssauce i bunden, så det dækker.

græskar lasagne

3) Tilsæt så halvdelen af de bagte græskarstykker.

græskar lasagne

Lag med bagte græskarstykker

4) Så skal der et lag lasagne plader på og bechamel sauce fordeles jævnt udover laget.

græskar lasagne

5) Ovenpå dette lag, tilsættes endnu et lag grøntsagssauce. 

6) Der tilsættes derefter et lag med resten af de bagte græskar- og auberginestykker. 

græskar lasagne

Lag med græskar- og auberginestykker

7) Punkt 4 gentages.

8) Til sidst, fordeler man det sidste lag af grøntsagssaucen og græskar lasagnen toppes med revet parmessan ost. Alternativt, kan man bruge rasp, hvis man ønsker en ren vegansk udgave. 

9) Så skal den endelig ind i ovnen og bages ved 180 grader celcius i 30 til 40 minutter. Når osten er smeltet plejer den at være god.  

græskar lasagne

Værsgo græskar lasagne 🙂 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden