Autisme – smitter det? (om fordomme om autisme)

| | ingen kommentarer

Der findes mange fordomme om autisme og en af de mere alvorlige er, at det er en sygdom. Denne fordom er især udbredt blandt sagsbehandlere i kommunen.
Autisme er selvfølgelig ikke en sygdom og det smitter ikke. Man kan heller ikke blive kureret for autisme, da det er et neurologisk handicap. Ens hjerne fungerer anderledes end den gør for de såkaldt normale eller neurotypiske mennesker.
Har man autisme, så har man det hele livet. Jeg er født med autisme og vil have det til den dag jeg dør. Det er et livslangt handicap.Fordomme om autisme

Fordomme om autisme bygger selvfølgelig på uvidenhed og manglende indsigt i denne diagnose. Jeg kender en del af disse fordomme og vil i det følgende redegøre for dem.  

Du ligner ikke Rainman 

Mange har desværre stadig en stereotyp opfattelse af autisme fra filmen Rain Man. Det er en god film, men Rainman er Savant, som er en sjælden form for autisme, hvor man har usædvanlige evner indenfor matematik, kunst, eller musik.
I filmen Rain Man ser vi at Raymond (Dustin Hoffmann) kan huske alle numrene i telefonbogen og er i stand til at bestemme det eksakte antal af tandstikker, der er tabt på gulvet uden at have talt dem. Det er dog de færreste autister, der er en Rainman.
Autister er ligeså forskellige som alle andre mennesker. Et godt citat er “har man mødt en autist, så har man mødt en autist.”

Alle autister er genier

Denne fordom om autisme er nok også opstået på baggrund af Rain Man og andre eksempler på højt begavede autister, som fx. astrofysikeren Holger Bech Nielsen.

fordomme om autismeVirkeligheden er dog en anden, da der kun er få autister, som er højt begavede. Jeg er selv normal begavet og det gavner mig ikke, at der er forventninger til mig om, at jeg er højt begavet.
Jeg tænker, at det handler om at skabe positive fortællinger om diagnosen ved at fremhæve alle genierne og det er selvfølgelig godt, hvis man skaber håb om, at man kan nå langt i verden. Det er bare ærgerligt, hvis det skaber for høje forventninger og man ikke kan indfri dem.

 

Autister er asociale og foretrækker at leve i sin egen boble

Det er også noget sludder. De fleste autister, som jeg kender er meget sociale, men trækker sig, når det bliver for meget. Jeg vil også gerne være social, men bliver hurtigt overvældet af sanseindtryk, som høje lyde, larm, stemning, etc.
De fleste autister har brug for et kærligt skub fra omgivelserne for at komme ud af boblen. Det er ikke altid noget, der sker af sig selv, men omgivelserne må også respektere, at man har behov for at kunne trække luft indimellem. 

Autister har ingen empati

Endnu en fordom om autisme, der handler om at vi ikke kan sætte os ind i andres følelser og tanker. Når jeg tænker tilbage på mit liv, så har jeg altid været dybt berørt over, når der sker noget for min nærmeste, men jeg har nok sværere ved at vise det end andre, da jeg reagerer anerledes. Jeg vil trække mig tilbage, hvis følelserne bliver for overvældende. Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden