Er autist, eller har autisme – det er spørgsmålet!

| | ingen kommentarer

Spørgsmålet om man er autist, eller har autisme bliver jævnligt diskuteret på facebook. Det er en af de diskussioner, hvor man aldrig bliver enige.
Der er 2 fløje. Den ene fløj fastholder hårdnakket, at det hedder “ER AUTIST”, mens den anden siger, at man “HAR AUTISME”. Lad os se nærmere på de argumenter, de forskellige fløje bruger.

“ER AUTIST”-fløjen

De hævder at fordi autisme er et neurologisk handicap og dermed en anden hjernefunktion, som påvirker hele ens tænkning og sansning, så er det kun korrekt at sige, at man er autist. Ifølge deres argument, tager man afstand fra sin autisme, hvis man siger, at man har autisme. Nogle af dem mener, at det svarer til, at man ser autisme som en sygdom, der kan kureres.

“HAR AUTISME”-fløjen

Denne fløj mener at autisme er en del af ens personlighed ligesom man også kan have andre diagnoser, som fx angst og depression. Deres argument er at man ikke er sin diagnose. Man er først og fremmest en unik person og så kommer diagnoserne som en del af den bagage, man har med, som menneske.

Du får kun et godt og lykkeligt liv, hvis du siger, at du er autist!

Af de to fløje synes jeg “ER AUTIST”-fløjen er den værste. En af de værste argumenter, jeg har hørt fra denne fløj er, at man tager afstand fra sin autisme, hvis man siger, at man har autisme. Så ifølge deres logik vil man ikke erkende sin autisme og får dermed sværere ved at få et godt og lykkeligt liv.
Det er selvfølgelig noget bullshit!
Jeg kender selv en del, der har autisme, som både har et lykkeligt liv med job og familie, men som ikke siger “jeg er autist”.

Jeg er IKKE forkert fordi jeg har autisme!

Der skal ikke komme nogle autister, pårørende eller fagpersoner, og sige til mig, at jeg er forkert fordi jeg kan finde på at sige, at jeg har autisme. Det er respektløst og gør mig vred og ked af det!
Jeg synes, vi skal være rummelige og ikke gå rundt og tryne hinanden fordi vi ikke lige bruger de “rigtige ord”.
Jeg bruger både “er autist” og “har autisme” afhængig af hvilken sammenhæng. Jeg kan fx finde på at bruge formuleringen menneske med autisme, når jeg snakker med mennesker, der ikke har autisme. Omvendt bruger jeg ofte “er autist”, når jeg snakker med andre på spektret.

Vi skal lytte til eksperterne!

Eksperterne er autisterne selv. Vi skal lytte til dem og respektere den måde, som de gerne vil omtales på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden