Boganmeldelse: ”Ekstremt højt og utroligt tæt på”

| | 1 kommentar

Oskar Schell er en højt begavet dreng på 9 år, som mistede sin far i angrebet på World Trade Center. Tabet over faderen har naturligvis påvirket Oskar meget.

Det har det især fordi forholdet til faderen har været meget tæt.
Således ser vi at faderen udfordrede Oskar med gåder, som han skulle forsøge at løse. Men udover det var også faderen, der trøstede Oskar og fortalte godnathistorier for ham.
Faderens pludselige og meningsløse død efterlader altså et stort tomrum. Men selvom Oskar bærer rundt på en tung sorg, så går han ikke i stå. Allerede nogle få uger efter faderens død, begynder han at sende en hel masse breve til berømte personer. En af disse er astrofysikeren Stephen Hawking, som er hans store idol.
Og en dag kommer han ved et uheld til at smadre en vase i sin fars efterladenskaber.
I denne vase finder han en nøgle med efternavnet ”Black” på.       
Opdagelsen leder Oskar ud på en eftersøgning, hvor han skal opsøge alle i New York med efternavnet Black. Målet er at finde den lås som nøglen passer til.

På rejsen møder Oskar mange fantastiske mennesker, der alle har en spændende livshistorie at fortælle.

”Ekstremt højt og utroligt tæt på” handler om at miste

Næsten alle personer, som Oskar møder på sin vej har mistet nogen.
En af disse er Mr. Black som ledsager Oskar på en del af eftersøgningen. Han har levet i hele det 20. århundrede og været krigskorrespondent under begge verdenskrige. Under 2. verdenskrig mistede han sit ene øje og går derfor rundt med en klap for øjet.
Mr. Black bærer også rundt på en sorg og ensomhed. Han mistede sin kone og har ikke forladt sin lejlighed i 24 år!

”Man kan ikke beskytte sig selv mod sorg uden også at beskytte sig mod glæde”

Mange af de personer, som vi møder i ”Ekstremt højt og utroligt tæt på” er gået i stå i tilværelsen efter de har mistet deres kære. De isolerer sig selv og bliver ekstremt ensomme.
En af disse er Oskars farfar, som spiller en central rolle i bogen.
Han mistede sin gravide ungdomskæreste og sine forældre under bombardementet af Dresden i slutningen af anden verdenskrig.
Begivenheden har traumatiseret ham og gjort ham ude i stand til at elske igen. Som han selv udtrykker det i et brev til sin afdøde søn: ”Jeg er blevet så bange for igen at miste nogen jeg holder af, at jeg nægter at elske nogen igen”.
Derfor forlod han sin kone, da hun sagde, at hun var gravid med Oskars far.

Er Oskar Schell autist?

Et andet tema, som jeg vil behandle er Oskars mulige autisme. Indenfor autismekredse og i diverse anmeldelser af bogen, hævdes det nemlig at Oskar har diagnosen Aspergers Syndrom. Det fremgår imidlertid ikke eksplicit af bogen, at han har den diagnose.
Men der er helt klart træk, der peger i den retning. For det første, så bruger han en tamburin til at berolige sig selv, når han opholder sig ude i det offentlige rum.
Han kan heller ikke benytte offentlig transport, men indrømmer selv, at det er på grund af frygten for terror.
Så den frygt skyldes nok mest, at hans far blev slået ihjel af terrorister.
Til gengæld, er det et oplagt autistisk træk, når han taler meget direkte og til tider er upassende overfor fremmede mennesker.
Således spørger han fx Abby Black, en midaldrende kvinde, som han møder på sin eftersøgning, om han må kysse hende.
Jeg vil også fremhæve hans sociale naivitet og blinde tillid til andre mennesker. Fx udleverer han nøglen til deres lejlighed til en fremmed person.
En sidste ting, som jeg vil nævne er hans ærlighed og ordentlighed, som jeg bestemt også vil karakterisere, som et autistisk træk. Således holder han regnskab over sine løgne og sender en taxachauffør betaling for en tur, hvor han ikke havde penge nok.

Derfor skal du læse ”Ekstremt højt og utroligt tæt på”

Jeg blev interesseret i at læse bogen fordi den blev anbefalet i de autismekredse, som jeg færdes i. Der er stadig et meget begrænset udbud af skønlitterære værker, hvor hovedpersonen har autisme, eller autistiske træk. Det tror jeg vil ændre sig med tiden.  
Selvom bogen er udgivet i 2005 og handler om terrorangrebet på World Trade Center, så mener jeg stadig, at den er yderst relevant at læse i dag også. Den fortæller noget om menneskets natur og hvordan vi håndterer sorg og forsøger at komme videre efter traumatiserende begivenheder.
Jeg interesserer mig for anden verdenskrig og blev især grebet af den meget levende og dramatiske beskrivelse af bombardementet på Dresden. Her mærker man virkelig, hvor forfærdelig og tragisk krig er.

Jeg vil helt klart give min varmeste anbefalinger af bogen.


Bonusinfo: Bogen blev filmatiseret i 2011. Den har store skuespillere, som Tom Hanks, Max Von Syddow og Sandra Bullock i hovedrollerne.

Faktaboks
Titel Ekstremt højt og utroligt tæt på
Forfatter Jonathan Safran Foer
Forlag Tiderne skifter
Sprog Dansk (oversat fra engelsk)
Sider 348
Udgivelsesår 2005

Køb bogen

Kommentarer

  1. Søren Buur Thuesen siger:

    Hej Jimmy!

    Det er en informativ og levende anmeldelse, som giver lyst til at jeg selv læser bogen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden