Boganmeldelse: Bewilderment

| | ingen kommentarer

Bewilderment er en af Richard Powers anmelderroste romaner. Den handler om astrobiologen, Theo Byrne, der har mistet sin kone i et tragisk trafikuheld. Han bliver derfor tvunget ind i rollen som enlig forælder til en dreng med Aspergers og ADHD.

Theo er en omsorgsfuld far, der ønsker at beskytte sin 9-årige søn Robin. Dog er han usikker på, hvordan han bedst kan være far for en søn, som har store problemer i skolen.
En dag vælger han derfor at tage Robin ud af skolen i en uge, så han kan få en pause. De tager på ferie Great Smoky Mountains, hvor de har lejet en hytte.

Her ligger de en stille nat og kigger op på stjernehimlen, da Robin pludselig spørger:

”Dad? With all those places to live? How come nobody’s anywhere?”

Er vi alene i universet?

Som astrobiolog har Theo opfundet en metode til at søge efter liv på planeter, som ligger mange lysår fra jorden. Han har også en livlig fantasi og et enormt bibliotek af sci-fi litteratur at trække på.
Denne fantasi bruger han til at fortælle godnathistorier til Robin.
Historier, hvor de sammen udforsker exoplaneter (planeter der kredser om en anden stjerne end vores).
På deres rejse besøger de bl.a. planeter som består af uendeligt hav, jordlignende planeter, ørkenplaneter og planeter der er i bunden rotation (hvor der er permanent dag på den ene side og uendelig nat på den anden).

Der eksisterer liv på de planeter som de besøger.
De møder bl.a. intelligent liv, som vi kender det fra jorden. Det er i alle tilfælde livsformer, der har tilpasset sig de specifikke betingelser der er på planeterne.

En af de planeter som de besøger er, Falasha, som beskrives meget smukt og poetisk:

It wandered in empty space, an orphan without a sun. It had its own star once, but got ejected during its home system’s troubled youth

Falasha tillægges her menneskelige egenskaber som ”ensomhed”. Det er en planet, som er blevet udstødt på grund af sin ”urolige ungdom”.
Denne ensomme planet er efter min mening en metafor for Robin. Han er en dreng, der har store problemer i skolen og er meget alene i verden. 

En særlig dreng

Robin er en særlig 9-årig dreng, der ikke opfører sig som de fleste. Han føler og tænker dybt. Han har en stærk retfærdighedssans, og forstår ikke, hvordan vi kan fortsætte med at leve vores liv som vi plejer.
Set fra Robins synspunkt, er klimaforandringer, masseudryddelse af arter, og forurening af vandmiljøet i fuld gang med at true vores eksistens.

Robin er derfor en dreng i sorg. Dog frustreres han ikke kun over trusler mod vores eksistens, men også over tabet af sin mor, Alyssa.

Alyssa var dyreaktivist og en ildsjæl, der arbejdede det meste af døgnet for en NGO (velgørenhedsorganisation).
Hun var vellidt og beundret af sin familie og mange andre for sit engagement. Men hun havde også store problemer med sit mentale helbred og måtte trøstes af sin mand om natten.

Robin var meget tæt knyttet til sin mor. Han forsøger at bevare denne forbindelse efter moderen ikke er der længere. Han ser videoer med hende, hvor hun deltager i demonstrationer i hovedstaden. Disse videoer ser han igen og igen, og insisterer også på at spise vegansk ligesom moderen.

Robin har masser af planer og en dag får han en idé om at han vil tegne alle truede dyrearter og sælge billederne på et ”farmers market”. Indtægterne fra salget skal gå til en af de velgørenhedsorganisationer, som moderen arbejdede for.

Hvis I fornemmer ligheder mellem Robin og Greta Thunberg, så er det korrekt. Dog optræder der også en pige ved navn Inga Alder i bogen. Hun er baseret på Gretha Thunberg.

Forholdet mellem far og søn

Theo er meget usikker på, hvordan han skal være forælder til Robin. Men han prøver at gøre, hvad han mener der er bedst for sin søn. Da han tog Robin ud af skolen i en uge, var det for at sønnen kunne få en pause fra klassekammeraterne som mobbede ham.
Det kommer også frem at Theo afviser skolens anbefaling om at give Robin medicin. Han er imod at medicinere sit barn, da han ikke mener det virker.

Efter en episode får Theo dog stillet et ultimatum af skolelederen. Enten får han Robin på medicin, eller også bliver myndighederne inddraget. Denne trussel fra skolelederen kommer efter at Robin har kastet en thermoflaske i hovedet på sin bedste ven i skolen.

Theo forstår alvoren, men i stedet for medicin vælger han at prøve en alternativ behandlingsform kaldet Decoded Neurofeedback.
Denne behandlingsform bliver godkendt af skolelederen. Og det viser sig at være en behandling, der får enorm betydning for Robins mentale helbred og udvikling.

Bewilderment er en bog med et vigtigt budskab

Budskabet i bogen er, at vi skal passe bedre på vores egen planet. Det kommer til udtryk igennem Robin, som ikke forstår, hvorfor vi fortsætter med at leve som vi gør, når vores livsstil fører til udryddelsen af truede dyrearter og truer vores egen eksistens på planeten.

Det er også en bog, der handler om en far, der går langt for at beskytte sin søn mod vores forvirrende verden. En verden hvor konspirationsteorier, sensationsjournalistik, influencers, clickbait, likes og destruktive politiske beslutninger har større betydning end fakta og videnskab.

Jeg kunne særligt godt lide de smukke naturbeskrivelser og deres udforskning af exoplaneterne. Det særlige bånd, der er mellem far og søn var også meget rørende.
Det gjorde også indtryk på mig at Theo måtte kæmpe så meget imod et system, som stemplede ham som dårlig forælder. For hvem kender sit barn bedst?    

Baseret på en artikel, som jeg har læst om Richard Powers tidligere værk ”The Overstory”, samt de samtaler som er mellem far og søn i bogen, så fornemmer jeg også en kritik af det moderne menneskes forhold til naturen.
Vi er ifølge Powers fremmedgjort overfor alt andet levende i naturen. Og det er grunden til, at vi føler os dybt eksistentielt ensomme og mange i vores moderne samfund bokser med mentale problemer.    

Det kommer meget præcist til udtryk igennem Robin, som leverer dette meget indsigtsfulde og tankevækkende citat, som jeg vil slutte af med:

”How would we ever know aliens? We can’t even know birds.”

Bewilderment er en science fiction roman. Jeg fik lyst til at læse den, da den kort blev omtalt i podcasten ”Sci-fi snak”.  

Faktaboks
Titel Bewilderment
Forfatter Richard Powers 
Forlag Vintage Publishing
Sprog Engelsk
Sider 336
Udgivelsesår 2022

Køb bogen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden