Autisme påvirker kontakten med andre mennesker

| | ingen kommentarer

Det kan være en udfordring at mødes med andre, når man har autisme. Der kan være udfordringer med at holde øjenkontakt, ens kropssprog kan virke forvirrende og man kan have svært ved at koncentrere sig om samtalen. Det er nogle af de udfordringer, som jeg har, når jeg mødes med andre mennesker i virkeligheden.
Det er vigtigt at slå fast at 2 autister ikke er ens, så følgende er udtryk for mine udfordringer.

Øjenkontakt

Det falder mig ikke naturligt at have øjenkontakt og det har det aldrig gjort. Jeg er dog blevet bedre til det med alderen og kan have øjenkontakt med dem, som jeg er tryg ved. Det gælder især familien og vennerne.

Omvendt er det med arbejdsgivere, socialrådgivere, jobkonsulenter. Dem er jeg meget utrygge ved og kigger derfor helst ned i bordet eller i gulvet, når jeg mødes med dem. Jeg tænker, at det hænger sammen med, at de har en magt over mig og derfor bliver jeg utryg og beskytter mig selv ved at kigge væk.
Desuden har jeg endnu sværere ved øjenkontakt, hvis jeg er stresset i forvejen.

Det kræver meget energi at kommunikere med andre og hvis jeg også skal holde øjenkontakt, så bliver jeg mere ukoncentreret og glemmer at fokusere på indholdet i samtalen. Jeg ved ikke, hvordan andre tolker min manglende øjenkontakt, men dem, der kender mig ved godt, at det er en udfordring for mig. Det er vigtigt at forstå at det ikke handler om manglende interesse, engagement, indelukkethed.Kropssprog og mimik

Ligesom øjenkontakt er en stor udfordring for mig, så har jeg også svært ved kropssprog og mimik. Jeg kan se meget alvorlig og sur ud selvom jeg burde være glad og smile. Jeg var engang i byen sammen med nogle studiekammerater, hvor der var en kvinde, der rettede på mig fordi jeg efter hendes mening ikke så ud til at være glad. Når man er i byen og ude at feste, så skal man jo se glad ud.
Jeg vil så lige tilføje, at jeg senere har erfaret, at det hjælper gevaldigt på humøret at drikke nogle fadøl, men det kan ikke anbefales at drikke hvergang man ser sur ud. 🙂

Mister fokus og skal bruge længere tid på at svare

Det er svært for mig at holde fokus og koncentrere mig i en samtale. Jeg skal bruge længere tid på at bearbejde de informationer, som jeg får og formulere et svar. Jeg har tidligere skrevet at sanseindtryk kan virke overvældende og forstyrrende på mig. Det påvirker mig også, når jeg taler med andre. Det gælder især, hvis der er mange mennesker omkring mig og de larmer. Når jeg samtidig også skal koncentrere mig om at holde øjenkontakt, så er det ikke svært at forstå, at jeg mister fokus.Hvordan kan man gøre mødet med andre mere autisme-venligt?

Min autisme har altid givet mig store sociale udfordringer. Når jeg sidder sammen med familien, eller venerne, kan jeg have behov for at trække mig indimellem for at få luft. Jeg er hele tiden på overarbejde, når jeg interagerer med andre.  Det betyder dog ikke, at jeg har et mindre socialt behov end andre.
Mit behov for kontakt kan dog være meget varierende og er afhængigt af mit energiniveau og stress. Hvis jeg er stresset, eller har et lavt energinvieau, så har jeg følgelig et mindre socialt behov og kan kun klare at være sammen med andre i kort tid. De udfordringer jeg har med øjenkontakt, kropssprog og koncentrationsbesvær vil også blive forstærket. Jeg vil i den situation også have tendens til at isolere mig og ikke selv opsøge kontakt med andre. Omvendt er det, hvis jeg er ovenpå. Så kan jeg godt klare at være sammen med andre i længere tid af gangen.
Jeg har fortalt mine omgivelser, at jeg har behov for pauser indimellem og hvordan min autisme påvirker mig i forhold til det sociale. De kan bedre forstå mig og tage hensyn, hvis de har fået en forklaring.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden