Veggie Bolognese er et kødfrit alternativ til den kendte ret Spaghetti Bolognese, eller Spaghetti og Kødsovs som den også kaldes her hjemme. Jeg er ikke vegetar, men vil gerne spise mindre kød, da kødproduktionen belaster klimaet.
Opskrift på Hjemmelavet Veggie Bolognese
I denne opskrift på veggie bolognese laver jeg det hele fra bunden. Jeg bruger ikke forarbejdede produkter som Quorn eller Hakket Veggie Naturli’ fra Netto, men bruger istedet champignoner og linser. Det er ikke fordi jeg er modstander af disse produkter. Jeg kan bare godt lide at eksperimentere med at lave det hele selv fra bunden. 🙂
Umami smag er afgørende i kødfrie retter
Når man laver kødfrie retter, så er det afgørende for smagen, at man rammer den 5. grundsmag, som kaldes umami. Umami er en japansk betegnelse for velsmag. Sammen med surt, sødt, salt og bittert er umami den smag som menneskets smagssans kan registrere. Der er umami smag i kød, men også i grøntsager som tomater, svampe og ost.
For at tilføre umami smag i min opskrift på Veggie Bolognese, har jeg brugt champignoner, tomater og parmesan ost. Hvis man gerne vil lave en ren vegansk udgave, så kan man evt undlade osten, eller bruge en vegansk ost (jeg har desværre ikke forstand på dette)
Ingredienser i Veggie Bolognese (4 portioner)
Følgende ingredienser indgår i retten.
- 250 – 300 gram champignoner
- 250 – 300 gram linser (2.5 dl)
- 2 ds hakkede og flåede tomater
- 1 ds tomatpüre
- 1 glas rødvin
- 2 løg
- 6 fed hvidløg
- 1 Squash
- 1 Aubergine
- 4 stængler blegselleri
- 6 gulerødder
- 2 tsk timian
- 3 – 4 tsk basilikum eller oregano
- Olivenolie til stegning
- Salt og peber
Tilbehør til Veggie Bolognese
- 150 gr spaghetti / person
- Friskrevet parmesan
- Evt et groft stykke ciabattabrød
Her er et billede af alle de ingredienser, der indgår i min version af Veggie Bolognese.
Som man kan se, så har jeg hakket alle grøntsager på forhånd undtagen champignoner og tomater. Det bliver for omfattende også at vise, hvordan man hakker grøntsager, så det springer jeg let og elegant over. Hvis man gerne vil have hjælp til det, så søg på google eller youtube. Der er masser af videoer, der viser det.
Jeg genbruger mange af de grøntsager og krydderier, som indgår i min opskrift på Spaghetti Bolognese, da den var meget lækker og velsamgende.
Som alternativ til hakket oksekød, har jeg som nævnt brugt champignoner og linser i retten. Jeg brugte røde linser, men man kan også bruge grønne. Til forskel fra min opskrift på Spaghetti Bolognese, har jeg også tilføjet en aubergine og en squash i retten, da jeg synes, at det giver en god smag og passer godt i en Veggie Bolognese. 🙂
Sådan laver jeg en lækker og velsmagende Veggie Bologense fra bunden!
Det første, man skal gøre er at klargøre champignonerne. Man starter med at skære det yderste stykke af roden. Det er det stykke, hvor der er mest jord på. Derefter skylles de under rindende vand indtil alt jorden er fjernet.
Så lægges de til tørre på et viskestykke eller køkkenrulle i et par minutter, hvorefter de skal de hakkes fint.
Grøntsagerne sauteres i gryden
Når de er hakket fint, så tager man en gryde over på kogepladen og tænder op på fuld styrke. Derefter tilføjes en sjat olivenolie og det er en god ide at hælde løgene i den kolde olie med det samme (især hvidløgene, så de ikke brænder på).
Inden løgene hældes i gryden, så sættes temperaturen ned på middel varme.
Efter at løgene har fået lov at sautere et par minutter ved, så skal champignonerne hældes i retten. Som tidligere nævnt er champignonerne en af de essentielle smagsgivere i Veggie Bolognese. Det er meget vigtigt, at de får lov at stege lidt sammen med løgene, så den frigiver en masse god smag til retten.
Man skal huske at røre rundt indimellem. Når champignonerne har fået lov at sautere et par minutter, så tilsættes en aubergine og en squash, som er skåret i tern. Det skal også have lov at stege et par minutter.
Tilsæt evt en sjat oliven olie mere, da auberginerne suger meget olie til sig.
Når de også har fået lov at stege et par minutter, så tilsættes de hakkede gulerødder og blegselleri. De får også lov at stege et par minutter under omrøring.
Der tilsættes 1 dåse tomatpüre og derefter hældes krydderierne i. Jeg brugte 3 tsk tørret oregano og 2 tsk tørret timian i denne Veggie Bolognese.
Rør godt rundt, så krydderierne bliver fordelt i retten. Man kan på nuværende tidspunkt også tilsætte lidt salt og friskkværnet peber.
Efter at det også har sauteret et par minutter under omrøring, så skæres tomater ud i både og mindre stykker, hvorefter de også smides i retten.
Når tomaterne har sauteret i 2 minutter, så tilsættes indholdet af de to dåser med hakkede og flåede tomater i retten. Jeg fyldte de tomme dåser op med koldt vand fra hanen og hældte det i retten for at få alle resterne med. Hæld desuden et glas rødvin i. Rødvinen tilfører syre til vores Veggie Bolognese og dermed smag.
Skru op for varmen og lad retten simrekoge med låg i 30 minutter.
Veggie Bolognese skal simre yderligere 1 til 1.5 time uden låg
Når det har simret i 30 minutter, tager man låget af og lader det simre i yderligere 1.5 til 2 timer uden låg indtil det koger ind og bliver en sammenhængende sovs.
Efter at det har fået lov at simre i 1 time, så tilsættes linserne i retten. De skal skylles med koldt vand inden. Linserne har en kogetid på 20 til 30 minutter. Da jeg lavede retten passede det nogenlunde med, at jeg kunne sætte spaghettien over at koge og den var færdig på samme tid som retten. Man skal være opmærksom på at linserne suger meget vand, så det kan evt være, der skal tilsættes mere.
Linserne giver iøvrigt ikke megen smag, men tilføjer protein til vores Veggie Bolognese, så den mætter godt. 🙂
Værsgo Veggie Bolognese
Når vi er klar til servering, så hælder man først spaghettien over i en tallerken og derefter Veggie Bolognese ovenpå.
Jeg toppede retten med lidt friskrevet parmesan, da det også giver smag.
Jeg syntes retten smagte fantastisk og jeg kan varmt anbefale den til andre, der også gerne vil prøve at lave en velsmagende vegetarisk udgave af klassikeren Spaghetti Bolognese.
Da jeg er single, var der rigeligt tilbage tilovers, som jeg kunne gemme til de næste par dage. Det bliver faktisk bedre af at stå et døgn i køleskabet, når det er tilberedt. 🙂