“Hvad laver du til daglig?”
Spurgte den ældre herre, da jeg stod og snakkede med ham i omklædningsrummet efter dagens træning. Jeg gik lidt i panik.
Spørgsmålet har aldrig været let for mig at svare på. Jeg har siddet til mange fester og været på flere dates, hvor det spørgsmål er dukket op.
Det er ikke fordi jeg ikke vil svare på spørgsmålet. Men i mange år, har jeg været arbejdsløs, og det har jeg aldrig været stolt over at sige. For hvad tænker man mon om mig?
Sidder han bare i sofaen og nasser på systemet mens han ser Netflix dagen lang? Og hvorfor tager han ikke bare et job i Netto?
Det er nogle af de fordomme, der er om arbejdsløse. Men det er langt fra sandheden.
Jeg kan fortælle dig, at det rent faktisk er rigtig hårdt at være arbejdsløs. Der stilles rigtig mange krav og der holdes skarpt øje med en. Det er en meget stressende og ensom tilværelse.
Så måske kan du forstå, at jeg ikke bryder mig om dette spørgsmål.
Men nu har jeg så endelig fået et job og så tænker du måske, at det er blevet lettere for mig at svare på spørgsmålet. Men sådan er det ikke helt.
Hvorfor er du ikke IT-specialist?
Da jeg svarede pensionisten i fitness centeret, at jeg har et fleksjob som rengøringsassistent, så blev han noget overrasket og spurgte om det ikke var for ”let” for mig. Måske med tanke på, at jeg er mere egnet til IT-arbejde.
Han ved at jeg er autist og som pensioneret lærer, så har han bl.a. fortalt mig, at han har undervist autister. Så måske har han mødt nogle af de ”superautister”, som er særligt dygtige til matematik og IT.
Måske er det derfor han forestillede sig, at jeg var en af dem. Eller også er det bare fordi jeg ligner en IT-nørd?
Det er ikke fordi det generer mig meget at blive sat i den kasse, men måske alligevel lidt.
Jeg er ikke den IT-nørd, der kan finde ud af at hacke, eller udvikle apps.
Men jeg er god til IT. Jeg kan lave hjemmesider og løse simple grafiske opgaver. Men jeg kan også mange andre ting end at sidde og nørde med PC’en. Jeg er bl.a. også god til at lave mad og hvis jeg selv skal sige det, så har jeg talent for at skrive. Så jeg har faktisk mange talenter!
Jeg havde aldrig set rengøringsjobbet som en mulig ”karrierevej”
Og så er jeg god til at gøre rent. Jeg holder af, at have et rent og pænt hjem og kan ikke lide, når der roder. Rod er for mig lig med kaos og jeg trives ikke i kaos. Så når der roder meget i mit hjem, så har jeg det virkelig skidt. For så har jeg ikke overskuddet til at rydde op.
Selvom jeg er god til at gøre rent, så havde jeg aldrig set det som en mulig ”karrierevej”.
Det var først for et år siden at det gik op for mig, at jeg ville prøve at søge bredere. Grunden var at der ikke lige var nogle ledige IT-jobs, som jeg havde kompetencerne til. Jeg følte også, at der var et vist pres fra jobcenteret om at jeg skulle søge bredere. Desuden var jeg kørt træt i deres meningsløse opfølgningssamtaler, som alligevel aldrig førte til noget.
Så en dag ringede jeg til min rådgiver og sagde, at jeg også var interesseret i at søge om rengøringsjobs.
For at gøre en lang historie kort, så var jeg så heldig at min rådgiver havde en forbindelse til en virksomhed, hvor de manglende en til at støvsuge og vaske gulve. Jeg fik jobbet. Blev først ansat på prøve, men fik min kontrakt forlænget og senere blev jeg fastansat.
Jeg er glad for mit fleksjob som rengøringsassistent
Selvom det aldrig har været drømmejobbet at gøre rent, så er det et job og jeg trives faktisk med det. Jeg er glad for at være en del af et fællesskab og have noget at stå op til. Jeg har 9 timer om ugen fordelt på 3 dage. Det lyder måske ikke af meget, men jeg bruger faktisk meget af min energi på at passe mit job. Så der er en grund til, at jeg er i et fleksjob.
Jobbet giver meget mening for mig og jeg føler, at jeg skaber værdi for mine kollegaer. Jeg er med til at sikre, at de ikke bliver syge og at der er et behageligt arbejdsmiljø.
Prøv fx at forestille dig, hvordan toiletterne vil se ud, hvis der ikke blev gjort rent!
”Jeg tager ikke mit arbejde med hjem”
Jeg værdsætter også den frihed, der ligger i at have et job, hvor jeg ikke tager arbejdet med hjem. Jeg tror der er mange, som har manuelt arbejde, der kan genkende denne frihed. Man stempler ind, når man møder og når man stempler ud, så har man fri. Jeg behøver ikke at gå og tænke over et problem, som jeg ikke fik løst i løbet af dagen, eller hvad jeg skal lave næste dag.
Jeg får mine penge for de timer, hvor jeg er på arbejde og så kan jeg lægge det fra mig, når jeg kommer hjem.
Her har jeg så min frihed til at dyrke mine fritidsinteresser og udfordre mig selv intellektuelt fx ved at skrive et blogindlæg, eller læse en god bog.
Min autisme er en kæmpe styrke i jobbet!
Min autisme betyder, at jeg er meget grundig og går op i at udføre mit job ordentligt. Jeg er god til at ’spotte’ spindelvævet i hjørnerne, og vasker altid gulvet, så det er skinnende rent!
Mine kollegaer og min chef er yderst tilfredse med min indsats. Fx har min chef skrevet disse rosende ord om mig i en julehilsen.
“Jimmy du skal vide, at jeg synes du gør det rigtig godt. Din og min hjerne fungerer meget forskelligt og jeg lærer også af at arbejde sammen med dig. Din oprigtighed og ærlighed er noget af det, jeg sætter rigtig meget pris på, for det er det der gør, at jeg kan støtte og hjælpe dig bedst muligt til at finde til rette her hos os…” og ”jeg ved godt, at det ikke er drømmejobbet for dig at gøre rent. Men det er et job, du gør rigtig godt, og du er virkelig stabil og har en hurtigt stigende læringskurve, selvom der en gang imellem er nogle bump på vejen” (Uddrag af personlig julehilsen, december 2023)
Når jeg genlæser disse ord fra min chef, så bliver jeg en smule rørt. Jeg er meget glad for at have sådan en sød og empatisk chef, som har set mine styrker og forstået mine behov.
For jeg er god til at give udtryk for mine behov og hvis der er noget, der frustrerer mig på jobbet, så siger jeg til. Jeg tror det er det, som hun mener med ”oprigtighed” og ”ærlighed”.
Der er også udfordringer ved jobbet. Jeg skal fx øve mig i de sociale spilleregler, som er på en arbejdsplads. Jeg har udfordringer med at smile, holde øjenkontakt og småsnakke med mine kollegaer.
Til gengæld er jeg god til at have hyperfokus på mit arbejde, når jeg er i gang. Jeg fokuserer al min energi i at udføre mine arbejdsopgaver og forsøger at udskyde snak med mine kollegaerne, indtil jeg har afsluttet mine opgaver.
Jeg kan selv styre graden af kontakt med mine kollegaer
Men nogle gange møder jeg kollegaer, der gerne vil snakke og forsøger at bruge en humor, som jeg ikke lige forstår. Jeg har aldrig været god til at forstå jokes. Jeg skal tænke lidt længere før den siver ind og nogle gange er indholdet så banalt og ligegyldigt at jeg slet ikke kan se det morsomme i det. Men jeg prøver bare at smile og lade som om jeg forstår deres jokes.
Der er dage, hvor jeg ikke ønsker kontakt. Her har jeg mulighed for at gå med mine Bose høretelefoner, hvilket signalerer, at jeg har brug for at ’være mig selv’. Hvis der så er nogen der henvender sig til mig og vil snakke, så har min chef lært mig, at jeg kan sige “jeg kan ikke rumme at snakke i dag”.
Men der er også dage, hvor jeg har masser af energi og ønsker kontakt med mine kollegaer. På disse dage, kan jeg selv finde på at opsøge dem og snakke om vejret, eller hvordan det går.
Jeg har også deltaget i julefrokosten og været med på et chokoladekursus.
Så jeg kan sagtens være social og er også nysgerrig efter at lære mine kollegaer bedre at kende.
Men uanset hvilket lune jeg er i, så hilser jeg naturligvis på mine kollegaer. Der forventes heller ikke andet af mig.
Hvad har jeg lært?
Jeg er glad for at jeg valgte at søge bredere og satte drømmen om et IT-job på standby. Det har betydet, at jeg har fået et job, som jeg trives med og som jeg er god til.
Jeg har rykket mig og er blevet bedre til at give udtryk for mine behov.
Jeg har stadig nogle udfordringer i forhold til de sociale spilleregler, der er på en arbejdsplads. Men jeg er så glad for at have en sød og empatisk chef, der støtter mig i det.
Jeg ved ikke, hvor jeg er om 20 år.
Men jeg håber på, at jeg ikke går i stå og at jeg fortsætter med at udvikle mig!
Det er mit håb at min tekst kan hjælpe andre med autisme, der måske er kørt fast i jobsøgningen med at komme videre. Samtidig håber jeg, at den kan bidrage til at nedbryde nogle af de fordomme, der eksisterer omkring autister, som fx stereotypen om, at vi kun er IT-nørder, der ikke har lyst til at være sociale. Lad os sammen udfordre disse antagelser og åbne døren for et mere inkluderende og rummeligt arbejdsmarked.
Dejlig livsbekræftende fortælling, Jimmy! 🙂
Hej Jimmy
Hvor er det dejligt at læse, at du har det godt. Vi mødtes for mere end 10 år siden på Nordvirk i Åbybro. Og siden har jeg af og til tænkt på dig.
Så jeg sidder med et stort smil efter at have læst dit indlæg. Du skriver godt.
Hej Anita
Tusind tak for ros!
Det er utroligt, så hurtigt tiden går.
Ja jeg kan sagtens huske dig og vi har haft nogle gode snakke sammen, som jeg har lært meget af.
Jeg håber det går godt med dig.
Hej Jimmy
Jeg er mere end almindelig imponeret over hvor godt dit blogindlæg er blevet. Fra dine første spæde sætninger, til nu, er der virkelig sket meget.
Det er en vild rejse du har været på, og jeg er glad for at være din kollega.
Hej Sanne
Jeg takker for feedback på mit udkast. Du har været en stor hjælp!
Er også glad for at have dig som kollega!
Mvh Jimmy
Hej Jimmy – dejligt at læse dit indlæg og jeg synes det kunne være meget spændende og lærerigt for de unge der har faget “arbejdsmarkedskendskab” i STU afdelingen på Autismecenter Nord-Bo, hvis du kunne have lyst til at holde et oplæg om din vej til arbejde og trivsel. Kontakt mig gerne hvis du kunne have lyst til en snak om det over en kop kaffe. (kontaktinfo er fjernet fra denne kommentar)
Hej Jesper
Tusind tak for din kommentar og ros!
Jeg kontakter dig angående din forespørgsel i næste uge.
Mvh Jimmy