Hvad betyder det at være lydfølsom og kan man gøre noget ved det?

| | 3 kommentarer

Det er meget udbredt at være lydfølsom, når man er autist. Lydfølsomhed viser sig ved at støj kan være særligt generende. Det kan være støj fra larmende naboer, pludselige høje lyde som biler der dytter, højtråbende mennesker og alarmer. Det kan også være den støj, der kommer, når vi vasker tøj i vaskemaskinen, eller når kompressoren i køleskabet kører.
Jeg har selv en gammel emhætte i køkkenet som larmer som en støvsuger, når den er tændt, så det er ikke altid lige sjovt at lave mad.

At være lydfølsom betyder, at man mangler evnen til at filtrere støj fra

Mange autister har ikke det filter, som mennesker uden en autismediagnose har. Derfor tager de meget mere unødvendigt støj ind. Dette gælder især i stressede situationer, hvor man er særligt belastet, så kan lyde virke forstærkede.
Desuden har jeg erfareret, at er jeg først er stresset, så bliver jeg ikke mindre stresset af at fortsætte med at udsætte mig selv for støj, tværtimod.

Støjforurening fra naboer kan være særligt belastende, når man er lydfølsom

Jeg boede engang i et rækkehus med naboer til begge sider og en festsal i kælderen. Jeg kan huske, at jeg var en smule generet af støjen fra mine naboer, men mest af støjen fra festsalen i weekenden. Støjen kom fra fulde mennesker, der råbte og et stereoanlæg, der var skruet op på max. Støjen startede oftest sidst på eftermiddagen og fortsatte til tidligt om morgenen den næste dag.
Derfor var jeg stresset hver eneste fredag og lørdag, da der kunne risikere at være fest disse dage. Når jeg er stresset, så bliver jeg som nævnt mere lydfølsom. Det var ikke altid at musikken var skruet helt op, men selvom den var på lav styrke, så var tanken om at den kunne blive skruet op nok til at genere mig voldsomt.
Jeg kan huske, at jeg engang havde min far på besøg imens der var fest i kælderen, hvor jeg spurgte ham om han ikke syntes, at det var højt. Han svarede, at det ikke var særligt slemt.  

Nabostøj er nok noget af det værste jeg har oplevet fordi det er så uforudsigeligt og kan komme på alle tidspunkter af døgnet.

Hvad kan man gøre ved den uforudsigelige nabostøj?  

Hvis man bor i lejlighed og er plaget af nabostøj, så kan man prøve at få det løst med naboen. Alternativt må man flytte. Jeg flyttede efter at være plaget af støj fra festsalen igennem længere tid, men jeg flyttede først i et etagebyggeri, hvor der også var meget lydt. Der boede jeg på 1. sal. Det betød, at jeg havde naboer til begge sider, en overbo og underbo. Det er klart, at det generer mere støj og derfor mere stress.
I nyere byggerier, er der heldigvis mere fokus på at lydisolere, men for autister kan selv den mindste lyd være generende, når man er lydfølsom.
I det rækkehus, jeg bor i nu, har jeg kun en nabo. Nabolejligheden er en ældrebolig, så der er ikke megen støj. Men hende, der boede der, da jeg flyttede ind havde en radio, som spillede på lav styrke om natten og det kunne jeg høre igennem væggen. Det generede mig en smule i starten, men jeg vænnede mig hurtig til det, da det var forudsigelig støj. Det kom på samme tidspunkt af døgnet og det var meget lavt, så det var nemmere at håndtere. 

Familiefester og rejser kan virke overvældende på en lydfølsom autist

Familiefester, som konfirmationer eller fødselsdage, hvor der er mange mennesker samlet under et tag kan også være belastende for lydfølsomme autister. Det skyldes, at der er meget støj fra mennesker, der snakker i munden på hinanden og det kan derfor være svært at følge med i samtalerne.
Jeg kan huske en fødselsdag, hvor vi sad rundt omkring et bord og der foregik mange samtaler på samme tid. Det virkede meget overvældende og det var vanskeligt for mig at holde fokus. Støjen fra de mange samtaler gjorde det umuligt for mig at føre en samtale og drænede mig for energi.
Det hjalp dog en smule, at gå en tur alene udenfor, så jeg kunne slappe lidt af og genoplade.
En anden ting er rejser. Når man er ude at rejse med fly, tog eller bus, så vil der altid være meget larm. Der er også folk, der snakker, eller børn, der græder. Det er særligt slemt i myldretiden, når folk tager på arbejde, eller tager hjem fra arbejde.

Hvad kan man ellers gøre, når man er lydfølsom?  

For at minimere genen ved familiefester, rejser og nabostøj, kan man købe nogle specielle ørepropper, som dæmper støj. Jeg har selv et par Bose støj-reducerende høretelefoner, som jeg tager på, når jeg skal ud at rejse og ønsker at tage toppen af støjen fra fx børn, der skriger eller græder.
Hvis man rejser i tog, kan jeg anbefale at købe en pladsbillet til stillekupeen, da der er mere ro.
Læser man til eksamen og kan ikke finde ro derhjemme, så kan man sidde at læse i bibliotekets læsesal. Der er også mulighed for at arbejde med at få mere indre ro. Det kan man gøre ved at gå til mindfulness, eller meditation.




Læs også mit indlæg om sanseforstyrrelser

Kommentarer

  1. Pernille siger:

    Tak for indlæg om lyd følsom som at læse om mig selv, tak
    Har du børn og familie

    1. Hej Pernille
      Mange tak for din ros!
      Nej, jeg har ikke børn og familie.
      Fortsat god weekend!
      Mvh Jimmy

  2. Henriette siger:

    Det er på en eller anden måde befriende at læse om andre der har det på samme måde med støj som en selv. Jeg har hele livet været støjfølsom, men aldrig fået diagnose. Som mor til 3 er det ofte hårdt at være støjfølsom. Værst af alt er lydene fra naboerne. Hunderne der gør, og alle de motoriserede maskiner de bruger i haverne, for ikke at næve musik eller råben….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden