Hvorfor spørger han ikke, hvordan jeg har det? Hvorfor siger han ikke, hvordan hans dag er gået? Og hvorfor flygter han hver gang, vi har en diskussion om et problem i vores forhold?
Det er nogle af de spørgsmål, som en kvinde uden autisme (også kaldet neurotypisk; forkortet NT) kan undre sig over, når vedkommende er i forhold med en autistisk mand.
Svaret på disse spørgsmål og mange flere findes i bogen “Autisme og parforholdet”, som er skrevet af Autismekonsulenten Ole Anders Rauff.
Ole Anders Rauff har siden 2018 rådgivet flere autister og NT’er, som er i forhold, og den erfaring har han brugt til at skrive denne bog.
Bogens kommer ind på mange problemstillinger og temaer i forhold til parforhold og autisme.
Et gennemgående tema er konflikthåndtering, men bogen behandler også andre vigtige temaer som fx nedsat mentalisering, nedsmeltninger, sanseforstyrrelser, sex og intimitet, samt børn i parforholdet.
Alle bogens kapitler understøttes af anonyme beretninger fra personer, som er, eller har været i parforhold med autister. Jeg synes beretningerne var interessante at læse, da de viser at NT-partneren generelt er meget hensynsfuld og gør meget for at få forholdet til at lykkes. Jeg synes også, det var interessant og berigende at læse om hvor forskelligt autisme kan være.
En beretning fra en kvinde, der føler sig glemt af sin mand
I en af beretningerne hører vi fra en NT-kvinde, som er skuffet over, at hendes mand ikke automatisk spørger ind til hendes verden. Hun har behov for disse spørgsmål for at føle sig værdsat og elsket. Hun har derfor lært ham, at det er en god ide at spørge om, hvordan hendes dag er gået. Men det bliver aldrig naturligt for ham.
Beretningen handler om nedsat mentalisering, som er en del af ”autismepakken”. Forfatteren bruger et eksempel med en drone til at beskrive nedsat mentalisering:
”Man skal forestille sig at alle mennesker er i besiddelse af en drone, som kan sendes op i luften og for en stund løsriver en selv fra eget perspektiv på situationen og således ser andres. Hvis man er NT, så er det normalvis let at sende dronen op. Afhængigt af dagsform er det som om, dronen hele tiden af sig selv flyver op og giver fugleperspektiv og viser at andre mennesker har anderledes tanker, intentioner og motiver end en selv. For en autist derimod er det lidt som om, man meget af tiden skal minde sig selv om at få sendt dronen op.”
Jeg synes citatet giver et meget godt billede på, hvad nedsat mentalisering går ud på. Selvom jeg for det meste husker at få sendt dronen op og spørge ind til mine nære relationers verden, så kan jeg også glemme det. Især i stressede situationer forestiller jeg mig, at det kan være en udfordring.
Mange konflikter i parforholdet skyldes at autisten glemmer at få sendt dronen op
Jeg er ikke i parforhold og har aldrig været det men kunne sagtens forestille mig at min nedsatte mentaliseringsevne ville kunne udløse mange konflikter, når jeg glemmer at få sendt dronen op og se tingene fra min partners perspektiv. Jeg vil fx ikke afvise, at jeg ville kunne komme til at glemme at spørge hvordan hendes dag er gået eller komme med upassende og sårende bemærkninger, hvis jeg er presset.
Heldigvis kan man ifølge forfatteren lære at blive bedre til at mentalisere ved at øve sig i at se tingene fra sin partners perspektiv. Men man vil aldrig kunne mentalisere på NT-niveau.
Hvad har jeg lært af at læse bogen “Autisme i parforholdet”?
Bogen har givet mig rigtig mange gode råd til, hvordan jeg kan få et godt parforhold og samtidig tage hensyn til min autisme.
En af de ting, som jeg har lært ved at læse bogen er, at jeg skal blive bedre til at gøre opmærksom på mine behov. Jeg er stadig på datingmarkedet og her skal jeg nok fremover være mere specifik omkring mit behov for alenetid. Jeg må erkende, at det nok aldrig vil fungere for mig at bo sammen med en kæreste. Jeg har et stort behov for alenetid og vil nok derfor kun kunne klare at være sammen med en kæreste i weekenderne.
Faktaboks | |
---|---|
Titel | Autisme i parforholdet |
Forfatter | Ole Anders Rauff |
Forlag | Ukendt |
Sprog | Dansk |
Sider | 103 |
Udgivelsesår | 2021 |
Du kan finde info om hvordan du køber bogen på forfatterens hjemmeside
Hej Jimmy!
Tak for en inspirerende boganmeldelse. Den giver mig lyst til, at læse mere om emnet og blive klogere.
Hej Jimmy,
Dejlig boganmeldese, og det med at sende “dronen op” tænker jeg gælder rigtigt mange andre steder også.
Keep’em’comming!
Hilsen Normann