Sådan bruger jeg Evernote til at organisere mit liv

| | ingen kommentarer

Jeg har altid haft et stort behov for at skrive de ting ned, som jeg skal huske. Min korttidshukommelse er nemlig som en si. Bliver det ikke skrevet ned, så forsvinder det lynhurtigt igen. 

Derfor har der ofte ligget en hel masse gule sedler rundt omkring i mit hjem. Det har været små huskesedler til mig selv. Som fx “husk at købe mælk”, “hent cykel ved mekanikeren”, eller “vask gulv i køkken”.

Det har givet mig ro at få tingene skrevet ned, da jeg så ikke skulle spekulere mere på det. At jeg så ofte har “glemt” at udføre opgaven alligevel er en en anden sag 😉 
Men det har heller ikke været nemt at holde styr på alle de mange gule sedler.
Kort sagt det har været noget rod! 

Fra gule sedler til digitale noter

Dette ændrede sig, da jeg for nogle år siden skiftede til at bruge en app til at tage noter med. 
Så slap jeg endelig for de mange gule sedler, men alternativet blev hurtig lige så rodet og uorganiseret.
Indtil jeg en dag opdagede Evernote. 

Hvad er Evernote? 

Evernote er en app til at tage noter med. Men den kan meget mere end det.
Du kan bruge Evernote til at gemme artikler fra nettet, billeder, håndskrevne noter, og lydfiler.

Et digitalt ringbind

Man kan forstå Evernote som et digitalt ringbind. Et ringbind bruger man som bekendt til at gemme dokumenter, så man senere kan finde dem frem igen, når man får brug for dem.
I et fysisk ringbind bruger man faneblade til at kategorisere sine dokumenter, hvor man bruger notesbøger, eller mærker i Evernote.
Jeg vil senere i bloggen komme nærmere ind på organiseringen af noter, men det var bare for at vise at princippet er det samme.

En udvidelse til hjernen

Evernote kan også forstås som en udvidelse til hjernen.
En forbedret hjerne, der tillader dig at gemme en hel masse informationer på en smart og velorganiseret måde, som gør det nemt at finde dem igen. 
Som jeg tidligere var inde på er min kortidshukommelse som en si og selvom min langtidshukommelse er rigtig god, så kan den også svigte nogle gange.
Der kan Evernote være en stor hjælp, da den husker alt, som jeg propper ind i den!

Dine noter er med dig overalt!       

Evernote fungerer på samme måde som Dropbox eller Google Drive. 
Alle de noter som du laver i Evernote bliver lagt op i skyen. Så uanset om du arbejder på din computer, din tablet, eller smartphone, så vil dine noter altid være synkroniseret mellem alle dine enheder.
Vi kan tage et eksempel på dette.
Lad os sige, at du har lavet en indkøbsliste i Evernote på din computer. Når du så senere står i supermarkedet, så kan du tilgå denne note via din smartphone. 

Organisering af noter i Evernote

Inden jeg beskriver, hvordan Evernote har hjulpet mig, skal jeg forklare lidt om organiseringen af noter i Evernote. Det er nemlig nødvendigt for at forstå, hvordan Evernote fungerer. 
Noter i Evernote kan være meget velorganiserede. 
Man kan organisere dem i fysiske mapper. De kaldes for notesbøger i Evernote. Og man kan bruge mærker (også kaldet tags), som er en ekstra måde at organisere dem på. 

Eksempel: Organisering af noter i notesbøger og mærker

Jeg har fx en notesbog, som jeg kalder “Opskrifter”, hvor jeg samler alle mine opskrifter i. 
I denne notesbog, kan jeg så have en eller flere noter som er relaterede. Lad os sige, at der er flere opskrifter som egentlig er salater, eller andet tilbehør til en hovedret. 
Da jeg har givet alle opskrifter mærket “tilbehør”, kan jeg nemt finde dem igen, hvis jeg skal lave en hovedret og mangler inspiration til tilbehør. 

Viser et eksempel på, hvordan man kan søge på noter i Evernote ved at bruge kommandoen tag efterfulgt af mærket.
Skærmbilledet ovenfor viser en søgning på mærket “tilbehør”. Som det ses af billedet, starter man søgningen på mærker med kommandoen “tag:”

Man kan også sammenkæde noter på tværs af notesbøger. Det kunne fx være opgaver, der skal udføres som ligger i forskellige notesbøger. Hvis man giver alle disse noter mærket “to-do”, så kan man finde dem igen ved søgning uanset hvilken notesbog, som de er i. Dette kan være relevant, hvis du har en notesbog for arbejde og en for privatliv.  

Mit Evernote setup

Jeg bruger en blanding af notesbøger og mærker. Når jeg bruger notesbøger, så er det fordi jeg er vant til at smide ting i mapper. Det gør jeg jo på computeren. 
Men egentlig foretrækker jeg mærker over notesbøger. Det skyldes de fordele, der er i forhold til søgbarhed. 
Derfor har jeg ikke en masse notesbøger. Hvis jeg havde flere, vil det være sværere for mig at bevare overblikket.
Herunder ses et screenshot af oversigten over mine notesbøger.

Menuen med notesbøger i Evernote
Viser oversigten over mine notesbøger i Evernote

Bemærk at alle notesbøger er sorteret i nummerisk orden fordi jeg har skrevet numre foran titlen. Hvis jeg ikke havde gjort det, så havde de været sorteret i alfabetisk rækkefølge. 
Notesbogen “Indbakke” ligger øverst på listen fordi jeg har præfikset den med et punktum. Specialtegn, som punktum bliver nemlig sorteret før numre. 
Man kan bruge disse navnekonventioner til at tvinge Evernote til at sortere ens notesbøger i den orden, som man ønsker. 

Standard notesbog

Notesbogen “Indbakke” er en standard notesbog, hvor alle nye noter, som endnu ikke er organiseret kommer ind. Det er lidt af en rodebunke og derfor er det også meningen, at man skal tømme den en gang imellem, eller flytte noterne over i andre relevante notesbøger. Man bestemmer iøvrigt selv, hvad man vil kalde ens standard notesbog. Jeg har bare valgt at kalde den “Indbakke”, da den fungerer på samme måde, som en e-mail indbakke.
Det smarte ved indbakken er at man ikke behøver at tænke på, hvor noten skal være i første omgang. Det gør det muligt at lave noter i en fart. Jeg bruger den fx til at gemme udklip fra nettet. Det kan være artikler, blogindlæg og andet, som jeg ikke lige har tid til at kategorise med det samme.

Har opdelt notesbøger efter emne

Som det ses af billedet ovenfor er alle mine notesbøger inddelt efter emner. Fx har jeg en notesbog med breve og dokumenter. Det er til de papirbreve som jeg stadig modtager med posten. 
Når jeg får sådan et brev, så scanner jeg det ind via kameraet i Evernote. Det samme gør jeg med regninger og kvittering, som også har sin egen notesbog.  
Senere vil jeg komme ind på, hvad jeg bruger nogle af disse notesbøger til. 

Mærker supplerer notesbøger godt!

Som det ses af oversigten med mærker nedenfor, så har jeg flere mærker end notesbøger. Jeg bruger mærkerne til at finsortere mine noter.
Så hvis jeg fx har nogle noter, som specifikt handler om ting, som jeg skal snakke med min læge om, så kan jeg give dem mærket “læge”. 
Jeg har ikke oprettet alle mærkerne til at starte med, men opretter dem hen ad vejen.  Oversigten nedenfor viser de mærker som jeg har nu.

Viser oversigten over mine mærker i Evernote
Viser oversigten over mine mærker i Evernote.
Nogle mærker er sløret, da de er private.

Man bemærker at jeg ikke har ret mange noter for hvert mærke (antallet af noter står i parentes efter mærket). Det skyldes at jeg næsten lige er startet med at bruge Evernote for nogle få måneder siden.
Generelt må man overveje om det er relevant at have mærker, som kun har meget få noter.  
Jeg kommer nok også til at rydde op i mærkerne på et tidspunkt. Der er jo ingen grund til at gøre det alt for kompliceret.   

Genveje

Genveje er som navnet indikerer en hurtigere vej til at finde de noter, som man gerne vil have vist. Jeg har genveje til de mærker som jeg oftest bruger, så jeg er fri for at søge på mærket. 

Billedet nedenfor viser mine hjemmetrænings programmer. Jeg har lavet en genvej til dem i menuen til venstre, så jeg sparer tid.  

Viser funktionen genveje, som er nyttig til at finde noter i en fart!
Viser hvordan funktionen genveje fungerer. Jeg har oprettet en genvej til mine træningsprogrammer, som finder allesammen frem, når jeg trykker på den.

Det var en gennemgang af mit Evernote setup.
Jeg håber ikke, at du er blevet mere forvirret af denne måske lidt tekniske gennemgang. 
I følgende afsnit skal vi se eksempler på, hvad jeg bruger det til.
Jeg tror nemlig man lærer meget ved at se på eksempler på, hvad andre bruger det til, men også ved at arbejde med det selv. Det er den måde, som jeg har lært at bruge det på. 

Hvad bruger jeg Evernote til?

Jeg bruger Evernote til følgende ting:

  1. Scanning af breve, regninger og kvitteringer
  2. Madplaner, indkøbslister og opskrifter
  3. Tjeklister
  4. Sakse indhold fra nettet 

1. Scanning af breve og regninger

Jeg modtager stadig breve og regninger på den gamle måde. Derfor lå der tidligere papirer og flød rundt omkring i mit hjem; indtil jeg endelig fik taget mig sammen til at lægge dem i et ringbind.
Der har Evernote virkelig ændret noget for mig. Jeg bruger det som et digitalt ringbind. Evernote har nemlig en kamerafunktion, der gør det muligt at scanne papirdokumenter. 
Så når jeg idag modtager en regning med posten, så scanner jeg den ind og gemmer den i den notesbog, som jeg kalder “Regninger og kvitteringer”
Derefter kan jeg bare smide regningen ud.

Eksempel: Jeg har modtaget en regning fra fyssen

Jeg vil gerne demonstrere hvordan processen er, når jeg modtager en regning med posten.
Lad os sige, at jeg har modtaget en regning fra min fysioterapeut, som jeg gerne vil scanne ind. Det først jeg gør er at åbne Evernote appen på min telefon.

Derefter trykker jeg på den grønne plus knap (1) og vælger kamera i menuen, der kommer frem.

Scanner en regning ind ved at bruge kameraet i Evernote.

Så tager jeg et billede af regningen og navngiver noten (2). Jeg bruger den dato, hvor jeg modtog regningen og skriver fysioterapi efter et kolon. 
Det giver et bedre overblik at være konsistent med navngivningen af sine noter.

Navngiver regningen og sætter en påmindelse

For at huske mig på, at jeg skal betale regningen til tiden kan jeg oprette en påmindelse. Det gør jeg ved at trykke på ikonet med det gammeldags vækkeur (3).

Viser, hvordan man laver en påmindelse i Evernote

Påmindelses datoen sættes til d. 14. februar, som er betalingsfristen. Det vil sige, at jeg får en notifikation på den dato, hvor den skal betales. Denne notifikation skal så markeres som udført for at forsvinde igen.
På denne måde hjælper Evernote mig med at betale mine regninger til tiden.

2. Madplaner og indkøbslister

Ugentlige madplaner er noget andet, som jeg bruger Evernote til.
Her bruger jeg en af evernote’s egne skabeloner, som jeg har tilpasset lidt. Evernote har mange indbyggede skabeloner, som man kan bruge og man kan også lave sine egne (det vil jeg dog ikke gennemgå i dette indlæg). 

Skabelongalleriet åbnes ved at oprette en ny note og trykke på teksten i det grå felt, hvor der står skabeloner. 

Sådan får man adgang til Evernote's indbyggede skabeloner. Opret en ny note og åbn skabelongalleriet.
Billedet viser, hvordan man åbner skabelongalleriet.
Bemærk denne guide tager udganspunkt i PC-appen. Det kan se anerledes ud på telefonen.

I skabelongalleriet vælges skabelonen “Planlægning af menuen”.   

Viser skabelongalleriet. Evernote har mange indbyggede skabeloner som man kan bruge.
Viser skabelongalleriet. Evernote har mange indbyggede skabeloner som man kan bruge.

Skabelonen for madplanen består af en ugeplan og indkøbsliste. 

Det giver et godt overblik at madplan og indkøbslisten er samlet

Man starter med at skrive menuen for alle ugens dage. Når man har gjort det, så laver man indkøbslisten, som er delt op i forskellige sektioner efter kød, grønt, etc. 
Det smarte ved Evernote er iøvrigt, at man kan lave links mellem noter. Så hvis man fx har en opskrift på Spaghetti bolognese i en anden notesbog, så kan jeg lave et link til denne. På den måde kan jeg hurtigt komme til opskriften og sakse ingredienserne over i indkøbslisten. Man kan også linke til opskrifter på nettet.

Evernote Skabelonen: Planlægning af menuen. Denne bruges til at planlægge menuen og indkøb for alle ugens dage.
Viser et eksempel på min madplan for uge 14. Jeg har planlagt en menu for nogle af ugens dage. Jeg spiser rester på blanke dage. Indkøbslisten er lavet med udgangspunkt i de ingredienser, der indgår i opskrifterne for de forskellige retter.

Bemærk at jeg har lavet en note til mig selv om, at jeg skal huske at tjekke køleskabet inden jeg køber ind. Det er fordi jeg tit er kommet til at købe noget, som jeg har i forvejen. Så inden jeg går ud og køber ind, så tjekker jeg lige køleskabet og hvis jeg fx har 1000 gram oksekød, så krydser jeg den vare af i afkrydsningsfeltet. 
Jeg laver en ny madplans-note for hver uge. Derfor kan man også se noter med ugenumre til venstre på skærmbilledet.  

3. Tjeklister

Det tredje jeg bruger Evernote til er tjeklister. Jeg har en tjekliste for mine morgen- og aftenrutiner. 
I det følgende ses tjeklisten for mine aftenrutiner. Jeg har et behov for at få alle opgaver nedskrevet på en liste med afkrydsnings felter, så jeg husker dem. 
Efterhånden som jeg udfører dem, så sætter jeg et flueben.

Tjekliste for mine aften rutiner
Tjekliste for mine aften rutiner

Ovenstående skærmbillede viser i øvrigt, at der er meget rige muligheder for at formattere en note i Evernote.
En note i Evernote er som et word dokument. 
Der er mulighed for at lave flotte tabeller, lister, ændre farver, samt vælge mellem mange forskellige skrifttyper. 

Tjeklisten: Produkter jeg ofte har i huset 

En anden tjekliste, som jeg vil vise er listen over de ting, som jeg ofte har i huset. 
Denne liste giver mig et overblik over de varer jeg plejer at bruge og have i huset. 
Det er fx toiletpapir og “Listerine mundskyld”. Ved nogle varer har jeg suppleret med et billede af dem i højre kolonne. 
Fx kan man se et billede af “Oral B tandtråd”. Det er fordi jeg har bedst erfaring med dette produkt. Så jeg vil gerne huske mig selv på at købe dette fremfor at lave et fejlkøb. 
Hvis jeg skulle forbedre tabellen, kunne jeg lave en ekstra kolonne, hvor jeg angav, hvor det specifikke produkt kunne købes.
Fx med et link til en webshop, eller butikkens navn.
Nogle undrer sig nok over at jeg ikke har billeder ved alle produkterne. Det skyldes ikke dovenskab. Men jeg kan ikke se meningen i at lave et billede af toiletpapir, da jeg går efter det, der lige er på tilbud. 

Tjeklisten: Produkter jeg ofte har i huset
Denne liste giver mig overblik over de faste ting, som jeg skal have på lager. Når de er på lager, så er der et flueben i afkrydsningsfelterne.

Tjeklisten: “Produkter jeg ofte har i huset” kræver vedligeholdelse.
Fx må jeg en gang om ugen gennemgå listen og hvis jeg er ved at løbe tør for tandtråd, så fjerner jeg tjek-mærket i afkrydsningsfeltet. Omvendt sætter jeg et flueben, når produktet er på lager igen.
På den måde har jeg hele tiden et overblik over, hvad jeg mangler i huset. 

4. Sakse indhold fra nettet

En fjerde ting som jeg bruger evernote til er at sakse indhold fra nettet. Det kan være artikler, som jeg vil gemme til senere læsning, opskrifter, eller produkter, som jeg ønsker mig. 
Der bruger jeg Evernote’s webclipper.
Det kræver, at man henter en udvidelse til sin browser. Denne udvidelse er tilgængelige til alle de kendte browsere, som Chrome, Edge og Firefox. Jeg vil også tro den findes til mac, men er ikke sikker. 
Lad os se på et par eksempler på, hvordan det fungerer. 

Eksempel 1: Gemme artikler fra nettet

Lad os sige, at du har fundet en spændende opskrift fra min blog, som du vil gemme. 
Så kan du naturligvis lave et bogmærke i din browser, men hvad nu hvis jeg en dag fjernede opskriften fra min blog? 
Ja så vil linket jo være dødt og så er det bogmærke ubrugeligt og giver ikke særlig meget mening mere.
Dette problem har Evernote løst med deres webclipper. Istedet for et bogmærke, så kan man sakse hele artiklen over i Evernote. 
Lad os se på et eksempel.  

Lad os sige, at du har fundet min opskrift på Nem og spicy vegansk karrysuppe

  1. Så starter du med at klikke på elefant ikonet efter adresselinjen i din browser. 
  2. I den menu, der kommer frem vælger du så “Forenklet artikel”. Den renser artiklen fra reklamer og andet formattering, der kan virke forstyrrende.
  3. Derefter skal du vælge den notesbog, som klippet skal gemmes i.
  4. Og endelig trykker du på gem knappen. 
Brug Evernote webclipper til at sakse artikler fra nettet
Viser eksempel på, hvordan man bruger webclipperen i Evernote til at sakse en artikel fra nettet

Eksempel 2: Gemme skærmbillede

Lad os sige, at du har fundet et produkt på nettet, som du gerne vil eje. Måske noget du gerne vil have på din ønskeliste.
Så kan du benytte ovenstående fremgangsmåde.
Men hvis planen er at det senere skal sættes ind på en ønskeliste, så kan det være meget smart at tage et skærmbillede af produktet. 

Lad os sige, at du har fundet et stegetermometer på nettet, som du ønsker dig i fødselsdagsgave.

  1. Så starter du med at klikke på elefant ikonet.
  2. I den menu, der kommer frem, klikker du så på “skærmbillede”.
Laver screenshot med Evernote webclipper
Viser eksempel på, hvordan man bruger Evernote til at lave et screenshot

3. Så skal du så markere det område på skærmen, som du vil tage et skærmbillede af.

4. Når du har markeret billedet, så kommer der en ny menu frem, hvor du kan annotere billedet. Det vil sige tegne ovenpå billedet, beskære det yderligere, sløre det, etc.
5. Når det er gjort kan du vælge, hvilken notesbog det skal gemmes i. 
6. Og tilføje et mærke.
TIP: Du kunne fx gemme klippet under mærket “ønsker”, så du senere nemt kan finde dine ønsker igen. 
7. Endelig trykker du på den grønne knap for at gemme klippet. 

Evernote webclipper: Annotering og organisering af screenshot
Annotering og organisering af screenshot

Sådan har Evernote hjulpet mig

Det var så en præsentation af Evernote og hvordan jeg bruger det til at organisere mit liv. Jeg håber, at du kære læser, er blevet inspireret til at prøve kræfter med dette fantastiske værktøj.
Det har hjulpet mig til at få bedre styr på mit liv. Jeg er fx rigtig glad for at blive fri for at blive fri for papirer og gule sedler.
Jeg er også glad for at kunne lave ugentlige madplaner, så jeg ikke bliver stresset over at skulle planlægge indkøb og madlavning i sidste øjeblik.
Det er nogle af de ting, som jeg bruger Evernote til.

Hvordan kan Evernote hjælpe dig?

Det smarte ved Evernote er, at det kan tilpasses til den enkelte bruger. Det er meget fleksibelt og dækker de fleste behov.
Som studerende, vil du formentlig blive glad for muligheden for, at kunne bruge diktafonen til at optage lyd. Det er fx nyttigt til en forelæsning.
Du vil nok også blive glad for webclipper værktøjet. Det er fx nyttigt til at lave et udklip af en artikel, så du kan henvise til den i dit projekt.
Hvis du er familie, vil du formentlig finde muligheden for at kunne dele indkøbslister nyttig. Så kan både far og mor kunne følge med i, hvad der er købt og hvad der mangler.
Endelig hvis du er meget gammeldags og stadig skriver i hånden, hvorfor så ikke gemme disse noter i dit digitale ringbind?
Det smarte ved Evernote er nemlig, at det er muligt at søge i håndskrevne noter.

Prøv Evernote!

Det var så lidt om de behov som Evernote også dækker.
Evernote er uden tvivl den bedste og mest velorganiserede note app, som jeg har prøvet.
Det tager lidt tid at lære at bruge den, men til gengæld er den ikke så rodet som lignende apps, som jeg har prøvet.
I den note app, som jeg havde før, var der ikke megen struktur og orden på noterne. Det betød at jeg ofte mistede overblikket og måtte lede meget lang tid for at finde de noter, som jeg var interesserede i.
Det har jeg heldigvis endnu ikke oplevet i Evernote!

Jeg håber, at du har lært noget ved at læse dette indlæg og måske fået mod på at prøve det selv.
Du lærer mest ved at arbejde med det selv. Og husk der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at bruge Evernote på. 
Hvis det fungerer for dig, så er det rigtig!

Gratis vs Premium 

Evernote har en gratis version og en Premium version. Den gratis version er et godt sted at starte. Den dækker de flestes behov.
Men for kun 49 kroner om måneden, eller 588 kroner om året får du Premium medlemsskab, som giver en masse ekstra muligheder. 
Fx kan man videresende mails direkte til sin Evernote indbakke. Det er en funktion som jeg selv bruger, når jeg modtager en vigtig mail.
Der er også mulighed for at lave sine egne skabeloner.
Der er heller ikke en begrænsning på antallet af enheder, som man kan bruge. I den gratis version er der en begrænsning på 2 enheder. Det vil sige, at man fx kun kan have sin telefon og stationære PC koblet op på Evernote. 
Det problem var årsagen til, at jeg skiftede til Premium, da jeg ikke kunne arbejde på Evernote fra min bærbare PC.

Du kan hente Evernote ved at klikke her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jimmy's Verden